Газовите компании в ЕС - уведомяват властите за всички съществуващи договори до 1 г.

10.10.2017 | 11:45
по статията работи: Econ.bg
Газовите компании в ЕС - уведомяват властите за всички съществуващи договори до 1 г.

Оправомощените органи на Европейския съюз ще могат в определени случаи да се запознаят с данните за договорите за доставки на газ за Европа. Законът, който регламентира това, беше приет в ЕС в понеделник. 

Съветът на ЕС прие в понеделник преработеният регламент, отнасящ се до мерките за гарантиране сигурността на доставките на газ. Законодателният акт ще влезе в сила четири дни след публикуването му в Официален вестник на Европейския съюз. Законопроектът е един от елементите за създаване на Енергиен съюз в ЕС.

Новите правила

Новите правила целят засилване на сътрудничеството на страните от ЕС в случай на криза с доставките на синьо гориво. Освен това той отваря достъпа на властите от ЕС до информация за газовите договори, които са от значение за сигурността на газоснабдяването в ЕС. Целта на новите правила е засилване на енергийната сигурност на ЕС и намаляване на зависимостта й от трети страни, както и ефективна и бърза реакция в случай на криза. 

Текстовете на новия закон регламентират  и ангажиментите на газовите компании към групата   „защитени потребители“. Според текста, компетентните власти в страните от ЕС трябва да изберат газови компании и да ги помолят да предприемат мерки за осигуряване на доставки на газ за т. Нар. „защитени потребители“. Става въпрос например за период на много ниски температура, много високо търсене на газ и в случай на нарушаване на работата на газова инфраструктура.

Защитени потребители и мерки

Старините от ЕС трябва да предоставят на ЕК определенията си за „защитени потребители“. Към такива клиенти, според закона може да се отнасят както частни потребители, така и някои много важни социални служби, малък и среден бизнес.

Законът предвижда създаване на регионални рискови групи в страните от ЕС, като една страна може да влиза в няколко такива групи. На ниво група трябва да бъде направена оценка на рисковете за сигурност на газоснабдяването. Освен това компетентните власти на всяка държава от ЕС трябва да направи и национална оценка на тези рискове.

Законът предполага всяка страна да определи превантивни действия с мерки за отстраняване, или смекчаване на рисковете. Плановете трябва да са съобразени и на регионално ниво. Те трябва да бъдат представени пред Европейската комисия в срок до 1 март 2019 г., се казва в документа. ЕК в разстояние на 4 месеца след получаване на данните за плановете да направи оценка и да представи мнението си.

Съседни страни

Новото регулиране касае и някои нови изисквания и към инфраструктурата на страните от ЕС, включително и възможността за реверсивни доставки. В документът се коментира, че в такива случаи може да се изискват и разходи.

Законът предвижда и механизъм на солидарност между държавите от ЕС. Това означава, че в случай на възникване на извънредна ситуация с газоснабдяването в една или друга страна от ЕС, тя да може при определени случаи да получава газ от съседните страни. За тазовата помощ ще се плаща. 

Договори

Според текстовете на новия закон, властите от страните в ЕС ще могат в определени случаи да отправят питания към компаниите, работещи в сферата на газа за договорите за покупка на синьо гориво. Това ще се прави с цел по-добра преценка на ситуацията, свързана с газоснабдяването в страните от ЕС, които са с договори. За да може да се направи правилна преценка на ситуацията се допуска възможността за предоставяне на определени детайли по вече сключени договори за доставка на газ с трансгранично измерение и със срок повече от една година (дългосрочни договори). Детайлите може да касаят – срок на договора, годишни обеми за доставка на газ, пунктове за доставка, минимални дневни и месечни количества, условия за преустановяване на доставките, а също така и информация дали съответен доставчик осъществява повече от 28% от необходимото гориво за потребление. Информация ще се предоставя и при промяна на договорите, или за нови такива.

В разстояние на 12 месеца след влизането на новото регулиране в сила, газовите компании ще трябва да уведомят властите за всички съществуващи договори, които се обхващат от тези условия. Това касае всички търговски споразумения, имащи отношение към изпълнението на договорите за доставка на газ, като договорите може да касаят инфраструктурата, съхранението на газ или други такива, касаещи сигурността на газоснабдяването, става ясно още от документа. Европейската комисия ще може във всеки един момент да изисква „предоставяне на договора, с изключение на информация за цената“, като целта е „оценка на влиянието върху сигурността на доставките“.

Всички договори или информацията по тях, поучена в рамките на новото регулиране е конфиденциална. / 3e-news.net

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 22.10   1575 г. – Основан е град Агуаскалиентес. 1633 г.– Китайската династия Мин побеждава Холандската източноиндийска компания в Битката в залива Люолуо,...