България загубила 1 млрд. лв. от замяната на външния дълг

26.01.2011 | 17:01
по статията работи:
Ако сделката през 2002 - 2003 година не беше направена, България би изплатила по-евтино дълга си. Това става ясно от анализа на "Индъстри Уоч".
България загубила 1 млрд. лв. от замяната на външния дълг

Страната ни е загубила около 1 млрд. лева заради сделката по превалутиране на външния дълг от долари в евро, извършено от правителството на НДСВ и ДПС. Това констатира финансовото министерство в доклад за ефектите от сделката с дълга, осъществена от тогавашния министър на финансите Милен Велчев.

Ако сделката през 2002 - 2003 година не беше направена, България би изплатила по-евтино дълга, който е бил обект на замяната. В резултат на осъществената замяна на брейди облигации с глобални облигации е реализирана финансова загуба от около 1 млрд. лв., информира Darikfinance.bg.

През април 2010 година парламентът възложи на финансовото ведомство да направи анализ за ефектите от замяната на дълговите книжа. За изпълнение на задачата то обяви обществена поръчка, която спечели "Индъстри уоч".

Докладът е раздаден на депутатите. В него се казва още, че допълнително отчетените положителни ефекти не са съизмерими с негативните финансови резултати от направената замяна.

През декември пред бившият финансов от кабинета на НДСВ беше категоричен, че превалутирането на държавния дълг от долари в евро е било абсолютно полезно за България: Пазарите един ден пращат един сигнал. На следващия ден пращат противоположен сигнал. Не може да се очаква от пазарите да ни кажат дали нашите действия са били прави. Има други начини, достатъчно убедителни, които показват, че обмяната на дълга бе абсолютно полезна за България.

Според анализа на консултантската компания замяната на дълга и последвалото му намаляване са сериозни фактори за повишаване на кредитния рейтинг, като се цитират и мненията на агенции, които потвърждават това. Това е довело и до по-ниски лихви за домакинствата и бизнеса. В резюмето след това обаче се дава сравнение (отново неясно дали на  "Индъстри уоч" или на МФ) на движението на българските рейтинги с тези на Румъния, което е почти паралелно след 2002 г.

Дадени са и причините - пътят и самото присъединяване към НАТО и ЕС на двете страни, с което се прави извод, че външните фактори за двете страни са еднакви, което в крайна сметка води до заключението, че самата сделка по замяна на българския дълг "не допринася много за увеличението на суверенфния рейтинг".

Георги Стоев, който е един от авторите на проучването и управляващ партньор в изследователската компания. заяви, че последното изречение не е вписано в проучването. В нашето проучване няма категорични заключения, обясни той, цитиран от Дневник.bg.

Сделката с външния дълг беше подготвена в пълно информационно затъмнение в края на 2001 и началото на 2002 година от тогавашния финансов министър Милен Велчев и заместника му Красимир Катев. Посредници по сделката станаха големи финансови къщи в Лондон . Сделката беше обявена и афиширана като изключително изгодна за България.

Според одобрените от парламента през март 2002 г. параметри България емитира нови глобални облигации, деноминирани в евро и долари, с които заменя брейди-облигации за 1.327 млрд. долара. В резултат на трансформацията номиналът на дълга се намалява с 8-10% (около 125 млн. долара), а фискалният резерв се увеличава с около 130 млн. долара от освободено обезпечение.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 09.12   536 г. – Византийският генерал Велизарий превзема Рим и прогонва племето остготи от пределите на Италия. 1212 г. – Фридрих II е коронован за крал на...