Експерти: "Газпром" може да изключи България от газовата карта

04.05.2017 | 12:20
по статията работи: econ.bg
И Тасев, и бившият член на КЕВР Еленко Божков посочиха, че „Турски поток” ще компенсира липсата на „Южен поток” за Русия - защото Европа си остава най-големият руски клиент
Експерти: "Газпром" може да изключи България от газовата карта
Снимка: БГНЕС

В момента сме в много интересна ситуация – "Газпром" е в настъпление. Това заяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев относно евентуално бъдещо предоговаряне на цените, на които руската компания ни доставя газ.

И Тасев, и бившият член на КЕВР Еленко Божков посочиха, че „Турски поток” ще компенсира липсата на „Южен поток” за Русия - защото Европа си остава най-големият руски клиент, а "Турски поток" ще даде възможност газът да минава през Гърция. Опасението на Тасев е, че с предложението на "Газпром" пред Брюксел Румъния става газов хъб – чрез Негро вода (Черна вода). Точно там ще се извършват сделките за пренос и транзит на газ, смята Тасев. 

Неговото мнение е, че България ще бъде изключена от газовата карта и ще се превърнем само в потребител, но не и в разпределител, каквато амбиция имаме, ако няма различна от "Турски поток" алтернатива на транзита през Украйна. Припомняме, че "Газпром" обяви, че спира транзита по досегашния маршрут през Украйна през 2019 година. Възможно е обаче да останат доставки от около 10 млрд. куб. метра годишно за държави без достъп до други мрежи, каквито са България, Сърбия и Македония, каза преди време неофициално директорът на "Газпром" Алексей Милер.

По думите на Тасев пред БНТ руснаците изглеждат в добра позиция, защото в крайна сметка в становището на ЕК за предоговаряне липсва изрично искане за компенсации – по чл. 10 от Регламент (ЕО) №1/2003. Точно за търсене на компенсации настоява и бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

Според Еленко Божков сериозен проблем е липсата на разрешение за достъп към газопреносните мрежи на държави от региона на Източна и Централна Европа за България, докато на държавите от региона се дава достъп до нашите входни точки. Това няма да помогне да се развали монополът на "Газпром", заяви той и одобри, че служебното правителство е обърнало внимание на проблема в официалната българска позиция.

Относно формирането на цената на газа – дали да е вързана с цената на суровия петрол или да има обвързване с цената в референтни газови хъбове, и Тасев, и Божков казаха, че сега е по-добре формулата да е вързана със суровия петрол, но това няма вечно да е така. Атанас Тасев смята, че за година-година и половина напред връзката с петрола ще ни е изгодна, но след това не е ясно. Трябва да е ясно при изчислението каква е основата – "Газпром" предлага цена на входна точка при Франция, Германия и Италия. 

Няма яснота от чия гледна точка се изчислява цената - дали цената на влизащия в точката руски газ, дали цената на влизащия в точката друг газ - например норвежки, или средноаритметична цена на всички постъпващи газови потоци в съответната точка. Необходимо е да има твърд ориентир – например официален, признат журнал, следящ движението на цените, каза Атанас Тасев.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 11.08   117 г. – Адриан става император на Римската империя. 1492 г. – Александър VI е избран за римски папа. 1786 г. – Основана е първата британска колония в...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net