България гласува за четвърти път на евроизбори

26.05.2019 | 10:00
по статията работи: econ.bg
В страната избирателните секции са 11 хиляди 661. В избирателните списъци фигурират 6 355 633 избиратели, очаква се до урните да отидат над 2 милиона от тях
България гласува за четвърти път на евроизбори
Снимка: под лиценза на creative commons

От 7 сутринта до 20 часа вечерта ще продължи изборния ден на територията на страната. Във вота за българските членове в Европейският парламент участват 13 партии, 8 коалиции и шестима независими кандидати. В страната избирателните секции са 11 хиляди 661. В избирателните списъци фигурират 6 355 633 избиратели, очаква се до урните да отидат над 2 милиона от тях. 

Два часа по-късно от началото на изборния ден е отворила 63-та секция в 121 училище в София. Причината е неявяване на членове на комисията, която в 9 часа е попълнена до минимума от четирима членове, за да започне работа. Образувала се е опашка от чакащи да гласуват, която след отваряне на секцията е преминала бързо. Част от чакащите избиратели обаче са се отказали да гласуват. 

Нормално започна изборният ден в Бургаския район. Той е най-големият в страната, но на предишните избори за евродепутати през 2014 година беше регистрирана слаба активност. Много членове на секционни избирателни комисии не са пристигнали сутринта, но навсякъде е осигурен необходимият кворум и всички секции са отворени. Близо 358 хиляди са избирателите в Бургаска област. 742 са СИК, а 191 машини за гласуване са монтирани в цялата област, каза председателят на РИК Елка Стоянова: "Машините са разпределени от ЦИК. За съжаление ние нямаме възможност сами да преценяваме къде да бъдат слагани. Пръснати са, 130 има в града, Бургас, и останалите – до 190 са по общините. 10 500 души имат право на глас в една от най-отдалечените от областния център общини Сунгурларе. 

Печат на секционна комисия в село Долно Осеново, община Симитли, беше изнесен извън помещението, за да се направи задължителното нараняване. Гласуването започна със закъснение заради непознаване на правилата от членовете на СИК. И седемте членове на една от двете секционни комисии в селото за първи път участват в изборния процес. Това доведе до сериозни разногласия около правилата за гласуване. В секцията има възможност и за машинно гласуване, но тя не беше оповестена на избирателите. Според членове на комисията машинният вот в малките населени места с предимно възрастни хора  не е удачно: "Нямат опит, пък и не е за тях. Не го разбират още. За тука е излишно. Защото има злоупотреби с електронните неща, има хакери, хакване на гласове, тях ги е страх, че дори да гласуват за някой, ще бъде манипулиран техния глас. С химикалчето, с листчето, той да си пише ръчно, той да си постави бюлетината". След като секцията беше отворена, стана ясно, че не е извършено и специфичното нараняване на печата. За да стане това, той беше изнесен от помещението.

Избоорният ден в Ямболска област започна нормално. В някои от секциите се е наложила смяна на членове на секционни комисии, но изборният процес не е прекъсван, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Екатерина Янева. 111 955 са избирателите в Ямболска област, като най-голям е техният брой в град Ямбол 67 429, а най-малък в община Болярово – 2976. Всички 232 секции са отворили, въпреки че на места се е наложило допълване на членове, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Екатерина Янева. "Имаме вече подмяна на такива, които се явяват в невъзможност да изпълняват задълженията си в изборния ден. Към Елхово пътуват, тъй като са от Ямбол, пътуват към селата останалите членове. Но секциите са в пълен състав в друго отношение, което означава, че те работят към момента". В общо 53 секции в областта ще може да се извършва машинно гласуване. Първите данни за избирателната активност ще станат ясни след 10, 30 часа.

Изборният ден в област Шумен започна в спокойна обстановка. Не са регистрирани нарушения на обществения ред, на данни за прояви, които биха застрашили нормалното протичане на изборите. Слаба е избирателната активност в две от секциите в шуменските училищата „Илия Блъсков“ и „Д-р Петър Берон“,  показа репортерската проверка на Радио Шумен.

Изборният ден в Смолянска област започна. В няколко секции се налага да се извършат промени в състава поради неявяване на членове на комисиите, но отсъствието им не е попречило за началото на изборния ден. "Няма да гласувам на европейските избори, нито и на каквито и да било избори. Загубил съм доверие във всички политически партии, във всички политици съм тотално разочарован, както повечето от българския народ.  Никой не се интересува за нас. Особено тука, в Смолян, най-скъпият град, а най-бедните сме. Аз имам чувството, че са едни и същи. Само дето сменят партията. Обещания, обещания, и накрая като се изберат, а ще гласуваме за тях за 14 хиляди евра. Надяваме се нещо да се подобри", казаха избиратели.

В Хасковска област избирателите от евроизборите през 2014 година са намалели с близо 8 хиляди души. В 106 секции ще има машинно гласуване. Монтирането на машините приключи малко преди 19 ч. снощи. Председателят на РИК в Хасково Веселина Тенчева сподели опасенията си, че при възникване на технически проблем при гласуването днес може би специалистът няма да може да реагира бързо и посочи пример за секциите в димитровградското село Радиево минерални бани, Харманли и Хасково, отдалечени една от друга между 80 и 100 км, за които отговаря само един техник. 40% от членовете на СИК са били сменени в последния момент.

В област Велико Търново изборният ден започна с отварянето на 417 избирателни секции. Машините за гласуване създадоха проблеми. Машинно гласуване в област Велико Търново се провежда в 104 секции. Комисиите имат проблеми при пускането на машините и привеждането им в готовност за вота на избирателите. В 47-а секция във великотърновското основно училище „Бачо Киро“ също срещнаха трудности. „Получихме неокомплектована машина“, посочи председателят на секцията Аничка Ангелова: „При приемане на секцията и машината, специалистът, който трябваше да я инсталира, установи, че липсва рутер на машината и сигнализирахме в София“. Изчаква се да дойде техник с липсващата част, гласува се само с хартиени бюлетини. Един час е срокът, в който РИК трябва да се произнесе за изборни нарушения. „Ще се опитаме да го спазим“, посочи председателят на комисията Десислава Йонкова: „Зависи от сигнала, зависи от това дали ще се ходи на място, дали ще има писмени доказателства“. 213 945 избиратели имат право на глас в областта.

Изборният ден в Сливенска област тръгна нормално, съобщи говорителят на Районната избирателна комисия Стерли Стефанова. В Сливенска област избирателите ще гласуват в 298 избирателни секции. В четирите общини на областта Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица изборният ден е започнал без проблеми, съобщи говорителят на РИК Стели Стефанова: "Всички секции в Сливен и в цялата област нормално работят, отворени са навреме. Няма никакви проблеми. Естествено, както винаги, има единични места на неявили се членове на СИК и те са подменени. Нямаме оплаквания за неработещи машини". В областта секциите с машинно гласуване са 81. Към момента няма постъпили жалби в РИК за нарушаване на изборния ден. Всички изборни книжа и бюлетини са раздадени, машините за гласуване са монтирани, съобщи още говорителят на РИК Стели Стефанова. Най-възрастният избирател в областта е 100-годишна жена от сливенското село Жельо войвода. В деня за размисъл не са констатирани нарушения и не са подавани жалби. 170 732 избиратели днес ще имат право на глас в Сливенска област. Това съобщи говорителят на РИК Стели Стефанова и изнесе броят им по общини. В Твърдица – 11 604, в Нова Загора – 32 753 души, в община Сливен са 109 676 и в община Котел – 16 699 души. Секциите с машинно гласуване в областта са 81, като най-много те са в Сливен – 52, Нова Загора – 16,6 в Котел и 7 в Твърдица. В община Сливен изборните секции от 181 са увеличени с още шест. Новообразуваните нови секции са в Старчекия дом, в болница „Хаджи Димитър“, в болница „Д-р Иван Селимински“, Военна болница, Следствения арест и в Женския затвор. В СИК са раздадени общо 197 хиляди бюлетини, а в изборния ден в тях ще работят над 2500 души.

В Пазарджишка област секциите за гласуване са 365, като три от тях са подвижни и ще обслужват Батак, Сърница и Пазарджик. В 105 секционни избирателни комисии ще има машинно гласуване. В Пазарджик обаче отношението към гласуване с машина е не толкова толерантно, въпреки че във всичките 105 секции в областта машините работят до този момент. В случай на проблем ще се премине изцяло на хартиено гласуване до осигуряването на техник, каза говорителят на РИК Тони Власев. В Пазарджик-град, навършилите пълнолетие от началото на годината са 464, те ще гласуват за пръв път. Ранните избиратели предпочитат гласуването с хартиени бюлетини: "В цял свят ги изхвърлиха, само в България ще ги вкарваме. Пробваха пет страни преди нас, всичките ги изхвърлиха, защото ги хванаха в манипулация, промяна на данните. Софтуерът се бърка. Навсякъде можа, само в България няма да може. Явно сме най-добрите специалисти". По наше наблюдение, във всяка секция с машина има по един млад човек, до 30 години, член на комисията, който отговоря за работата с машината.

В Плевен изборите протичат нормално, няма жалби за нарушения до момента. Създадени са пет подвижни секции – две в Плевен и по една в Белене, Искър и Кнежа. Има секции и в Университетската болница „Д-р Георги Странски“, в Дома за стари хора, в затворите в Плевен и в Белене. Румен Маринашев от СИК: "Всичко беше нормално". За какво гласуваха най-ранобудните, първи избиратели в квартал “Сторгозия“: "Да се надяваме, че ще дойде по-добър живот за хората, трябва да дадат наистина на младите някаква перспектива. Младите защо бягат от България? Трябва да си зададат въпроси в Европа, но в Европа не знаят сигурно".

Право да гласуват на изборите за Европейски парламент в Стара Загора имат близо 144 400 души. Избирателните секции  в общината са 203, а в Старозагорска област общо са 488. В изборния ден ще бъдат отворени и 4 специални секции в здравни заведения, диспансери, в затвора и в следствения арест, съобщи секретарят на общината Делян Иванов. Ще бъде разкрита и една подвижна избирателна секция за хора с физически увреждания. Най-възрастният гласоподавател, регистриран в 52-ра избирателна секция, е на 105 години, а най-възрастната жена на 103 години. Най-младите избиратели, които ще упражнят за пръв път правото си на глас, са мъже, родени на 26 май 2001 година в 4 ч. сутринта с пет минути разлика. На територията на област Стара Загора ще има 120 машини за гласуване, като 54 от тях са позиционирани в Общинския център, заяви председателят на РИК Теодора Крумова. 

Изборният ден в област Перник започна с традиционните проблеми, свързани с неявяване на отделни места на част от членовете на избирателните комисии. Рокадите в тях продължават и днес. Практика тук е партиите да подават стари списъци, без да са говорили предварително с хората, което води и до последвалите промени в състава на комисиите. Затруднения с осигуряване на членове на комисиите имат и по-новите партии. В една от секциите в пернишкия квартал „Изток” машината за гласуване не работи и там няма да се гласува машинно. 259 са секциите в региона, за машинно гласуване бяха определени 53, като Ковачевци е единствената община, където няма да има машини за гласуване. Хората, които имат право на вот по избирателен списък са 110 734. Заради демографската криза и обезлюдяването на част от селата и в шестте общини има сборни секции, като най-много са те в община Трън. В сборните секции в трънското село Вукан и в брезнишкото Красава ще гласуват жителите на по шест села. 

Два сигнала за неработеши машини за гласуване има подадени във Варна, съобщават от Районната избирателна комисия. Изборният ден в града и областта протича нормално. Има три мобилни секции: във Варна, Дългопол и Вълчи дол. Борис Георгиев, учител по информатика и информационни технологии в средно училище "Любен Каравелов" във Варна за това дали ще гласува и има ли смисъл: "Всеки един в България трябва да бъде задължен да гласува, да изкаже своето мнение, макар и ако има някой, който не е привърженик на определена политическа партия, според мен, той е длъжен да даде своя глас. Заради този тип на мислене, според мен, да не се гласува, никой не харесвам, ситуацията в момента е такава, защото всеки си казва – ами аз няма да гласувам, аз няма да променя нищо със своя глас, аз съм незначителен, аз съм един на 7 милиона". Част от младите българи смятат, че могат да гласуват не при навършване на 18, а още когато станат на 16 години. Виктория Христова на 14 години, Виктория Кабаева – на 15 и Елис Рифатова на 17, от град Аксаково, Варненска област, вече искат да гласуват на всички видове избори, защото, според тях, младите хора вече са много по-информирани и след като ги вземат на работа, могат и да гласуват с цялата отговорност на избора си. 

Нормално и без инциденти започна изборния ден в петте общини на Търговищка област. 

До края на изборния ден в 20 часа остава забраната в медии да се оповестяват данни от социологически проучвания, политическата агитация също е забранена. 

Над 2500 наблюдатели от 14 неправителствени организации са регистрирани за изборите днес, по данни на Централната избирателна комисия. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 04.01   1493 г. – Христофор Колумб напуска Новия свят, като слага край на първото си пътуване. 1698 г. – Голям пожар разрушава резиденцията на английската корона...