Министър Павлова: На първо място са образованието и Единния цифров пазар

22.03.2018 | 16:20
по статията работи: econ.bg
Министър Лиляна Павлова отбеляза, че въпреки възстановяването на икономиката в целия ЕС и постигането на най-ниските нива на безработица, близо 18 милиона души в ЕС са безработни и от тях 4 милиона са млади хора
Министър Павлова: На първо място са образованието и Единния цифров пазар

„Новите реалности задължават всички нас да вземем адекватни мерки и действия, за да бъдат младите хора добре подготвени и да отговарят на нуждите на икономиката. Защото бизнесът търси не просто хора със знания, а със задължителните за нашия век умения – социални и дигитални. Затова и Единният цифров пазар и образованието са сред основните задачи на Българското председателство“.

Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по време на дискусия „Преодоляване на недостига на умения за растеж и създаване на работни места“, която се провежда в рамките на заседание на група „Работодатели“ на ЕИСК – Европейски икономически и социален комитет в резиденция „Бояна“ днес. Нейната цел е да очертае нуждите и вижданията на бизнеса относно съществуващото разминаване на пазара на труда.

Министър Лиляна Павлова отбеляза, че въпреки възстановяването на икономиката в целия ЕС и постигането на най-ниските нива на безработица, близо 18 милиона души в ЕС са безработни и от тях 4 милиона са млади хора. От своя страна, 40 % европейските работодатели съобщават, че срещат трудности при намирането на квалифицирани кадри, чиито компетенции да отговарят на динамичните условия на труд.

„Подкрепяме решенията и мерките, които трябва да бъдат внедрени, за да повишим конкурентоспособността и производителността не само на Единния европейски пазар, но и в глобалния свят и икономика“, каза министър Павлова. „И не само да бъдем балансьори на пресечната точка между бизнеса, потребителите и институциите, но и да отговорим на дебатите за данъчното облагане на големите ИТ компании, за защитата на личните данни, на авторското право и т. н.“, допълни тя. Министърът за Българското председателство отбеляза, че ЕС среща нови икономически предизвикателства, които произтичат от напредъка в отношенията и новите партньорства, сред които тези със САЩ, Мексико, Австралия, Нова Зеландия, Канада и др. 

„Усилията на Българското председателство са насочени към това да създадем условия за учене през целия живот, за повишаване на квалификацията на работниците, за насърчаване на предприемаческия дух и придобиване на адекватни на търсенето умения от най-ранна възраст“, отбеляза министърът.

Един от тези инструменти е програмата "Еразъм +", доказала своя принос за развитието на компетенциите и възможностите у младите хора, чийто бюджет е предложено да бъде увеличен. Новата инициатива на ЕК - Европейски корпус за солидарност, е още една възможност за придобиване на опит и да улесни реализацията на младежите. В европейския план за действие за дигиталното образование също са заложени мерки, насочени към училищата и придобиването на умения. За да се създаде по-добра връзка между работодателите и търсещите работа млади хора, беше прието решението за Европас и разработването на модерна рамка, която да обслужва по-добре нуждите на младите европейци и на бизнеса. Миналата седмица Съветът на ЕС прие и препоръката за качествено и ефективно чиракуване, която се очаква да помогне на младите да влязат на пазара на труда.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 26.07   811 г. – В Битката при Върбишкия проход българският кан Крум разгромява войската на византийския император Никифор I, а самият император е убит. 1529 г. –...