Искащите закрила у нас плащат парична гаранция

14.11.2013 | 08:39
по статията работи: Петя Бързилска
Мерките няма да са задължителни и ще могат да се налагат при разглеждането на молбата за закрила
Искащите закрила у нас плащат парична гаранция

Кандидатите за получаване на международна закрила в България ще плащат парична гаранция. Вариант е и явяване на всеки две седмици при служител от агенцията за бежанците. Това е записано в промени на Закона за убежищата и бежанците, приети вчера от правителството, информира в. "Монитор".

Двете мерки няма да са задължителни и ще могат да се налагат при разглеждането на молбата за закрила. Шефът на агенцията за бежанците или упълномощено от него лице ще преценява кой чужденец да плаща и кой да се явява на 2 седмици при служител от агенцията.

В промените на закона е записано още, че международната закрила включва статут на бежанец и хуманитарен статут.

На чужденец под международна закрила може да се окаже финансова помощ за настаняване в жилище, пише още в закона. Това ще става за срок до 6 месеца от предоставянето на защитата при ред, установен от шефа на агенцията за бежанците.

Ако по някаква причина чужденците, които искат статут у нас, не могат да платят паричната гаранция и да се явяват на две седмици пред определен чиновник, то ще бъдат настанявани за срок до 3 месецав центрове от затворен тип, които ще могат да ги напускат с разрешение на директора.

Законът предвижда още в центровете от отворен тип също да се обособяват затворени помещения и хората в тях да не могат да излизат извън лагерите без разрешение. Настанените в затворени центрове ще имат достъп до откритите пространства, право на посещения от други членове на семействата им, да се срещат с адвокати и представители на НПО.

Малолетните и непълнолетните чужденци, търсещи закрила, могат да бъдат настанени в центрове от затворен тип единствено като крайна мярка.

Всеки чужденец, настанен в център от затворен тип, може да поиска от административния съд по местонахождението на центъра проверка на основанията за настаняването му там. Административните съдилища, на чиято територия има бежански центрове, трябва да проверяват наличието на основанията за настаняване в тях на чужденци.

Законът разделя центровете още на транзитни - за регистрация, настаняване и медицинско изследване, и на интеграционни. В тях чужденците ще учат български, ще се квалифицират и т. н.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 25.05   1572 г. – Григорий XIII е избран за папа. 1659 г. – Ричард Кромуел се отказва от титлата си Лорд-протектор (държавен глава) на Англия, което е начало на...
Полезно от Мрежата
7sport.net