Изводите: Банките у нас на две скорости - с български капитал и счужди собственици

14.08.2016 | 09:15
по статията работи: econ.bg
Проверката на българския банков сектор беше първо по-всеобхватна, по-дълбока и консервативна и въпреки това резултатите са по-добри от средните европейски, коментира председателят на Асоциацията на търговските банки Петър Андронов
Изводите: Банките у нас на две скорости - с български капитал и счужди собственици
Снимка: БГНЕС

Публикуваните от БНБ резултати от прегледа на качеството на активите (AQR) и стрес тестовете на банките нагледно потвърждават, че секторът е разделен на две скорости - банки с местни собственици и такива част от чужди групи. 

Основната част от понижението на капитала - общо за 665 млн. лв., в следствие на прегледа, както и най-съществените мерки, са концентрирани в ПИБ и "Инвестбанк" 

"Инвестбанк" трябва да претърпи най-голяма корекция на активите за общо 105 млн. лв. и има набелязани за изпълнение най-много мерки. В следствие на проверката съотношението на базовия капитал от първи ред (CET1) е преизчислено от 14.6% на 6.5%. Общата капиталова адекватност пада от 18.7% по отчет на 11%. При базовия сценарий на стрес теста (който предвижда продължаващ ръст на икономиката и липса на шокови събития) CET1 към края на 2018 г. е отрицателен и е на ниво -1.6%, а при утежнения равнището му пада до -7.7%.

Слабите резултати водят до редица мерки, които регулаторът е предписал на банката с основен акционер Петя Славова. Тя ще трябва да увеличи капитала си с 20 млн. лв. до април 2017 година. Акционерите няма да си разпределят дивиденти и ще насочат цялата печалба към покриване на загубите.

След проверката базовият капитал от първи ред (CET1) на ПИБ пада от 11.3 на 5%, след като са наложени корекции за нетно 420 млн. лв., които идват основно от допълнителни провизии по корпоративния портфейл. Така банката остава над минималния праг по европейския регламент за капиталовите изисквания - 4.5%. В резултат на прегледа обаче остава недостиг от 206 млн. лв., за да попълни изискваните капиталови буфери.

Съгласуваните с БНБ мерки, които банката ще предприеме, за да подобри показателите си, е капитализиране на натрупаната печалба за годината, която за първите шест месеца е в размер на 146.6 млн. лв. преди начислени обезценки.

Стрес-тестовете като цяло показват относително по-голяма уязвимост на местните играчи. При развитие на утежнения сценарий съотношението на базов капитал от първи ред на "Интернешънъл асет банк" би се понижило с над 10 пункта до 3.7% - под приеманото за сигурно ниво 5.5%. Също така големи корекции биха претърпели дъщерната на КТБ "Виктория" (-25 процентни пункта) и свързаната с групата "Химимпорт" "Тексимбанк" (12 пр. пункта).

Същевременно повечето банки, част от големи чуждестранни групи, претърпяват минимални корекции на фона на размера на балансите си. При няколко като "Сибанк", "Алианц банк", "Прокредит банк" дори нетните корекции възлизат на нула. Като цяло при тях и ефектите при стрес теста са по-приглушени, коментира изданието.

При прегледа не са открити отклонения от регулаторните изисквания за големи и свързани експозиции. "Доставчиците на услуги не откриха разминавания с приложимата регулаторна рамка при прегледа на всички идентифицирани експозиции към свързани лица", пише в доклада на БНБ.

Проверката на българския банков сектор беше първо по-всеобхватна, по-дълбока и консервативна и въпреки това резултатите са по-добри от средните европейски, коментира председателят на Асоциацията на търговските банки Петър Андронов.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 30.06   350 г. – Римският узурпатор Непоциан от Константиновата династия е победен и убит от въоръжените сили на узурпатора Магненций. 763 г. – В битката при Анхиало...