Сметната палата отказа да завери годишните финансови отчети на пет бюджетни организации

27.02.2018 | 16:20
по статията работи: econ.bg
От Сметната палата подчертават, че във финансовите одити за 2017 г. са коригирани грешки в отчетите на министерства, ведомства, държавни висши училища и общини за общо 3.6 млрд. лв.
Сметната палата отказа да завери годишните финансови отчети на пет бюджетни организации
Снимка: под лиценза на creative commons

Сметната палата отказа да завери годишните финансови отчети за 2016 г. на пет бюджетни организации. От институцията разпространиха до медиите съобщение, в което се уточнява, че това са Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", общините Лозница, Омуртаг и Братя Даскалови, както и Софийският университет.

Одитният орган отказа да завери финансовия отчет на висшето училище още през лятото на миналата година. Тогава от Сметната палата обявиха, че Софийският университет "Св. Климент Охридски" не дава вярна и честна представа за неговото финансово състояние и имущество. Още от 2012 г. са установени повтарящи се отклонения, заради които не са заверени отчетите на университета за 2014 и 2016 г., а през 2012, 2013 и 2015 г. документите са подписвани с резерви.

От Сметната палата подчертават, че във финансовите одити за 2017 г. са коригирани грешки в отчетите на министерства, ведомства, държавни висши училища и общини за общо 3.6 млрд. лв., което е с 42% повече в сравнение с коригираните отклонения за 2015 г.

90% от всички финансови отчети са заверени без резерви. Само на 19 бюджетни организации документите са подписани с резерви. Високият процент на този вид заверки се дължи на това, че одиторите на Сметната палата съдействат да се коригират още по време на финансовите одити отклонения, допълват от институцията.

Сред заверените с резерви финансови отчети са тези на 4 министерства и на 15 общини. Най-често установяваните грешки при изготвянето на отчет са неправилното осчетоводяване на получените и разходвани средства по програми на ЕС, неспазването на задължението за преглед за обезценка на дълготрайните активи и др.

От Сметната палата обявиха още, че подкрепят инициативата за създаване и приемане на Европейски счетоводни стандарти в публичния сектор, с което ще се повишат качеството и прозрачността на финансовото отчитане в публичния сектор и ще се създадат условия за постигане на по-добро финансово управление на обществените ресурси и публичния дълг.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
на този ден 10.06   1190 г. – Трети кръстоносен поход: Германският крал и император на Свещената римска империя Фридрих I Барбароса се удавя при прекосяването на река Салеф в Мала...