Сметната палата откри нарушения по ОП „Конкурентоспособност“

22.06.2015 | 14:06
по статията работи: Десислава Маданска
Установи лош контрол при усвояването на евросредствата
Сметната палата откри нарушения по ОП „Конкурентоспособност“
Снимка: Thinkstock/Guliver

Сметната палата установи нарушения в контрола по Оперативна програма „Конкурентоспособност“. Сред тях са неточни критерии за оценка при кандидатстване на проектите, липса на критерии за оценка на правилното представяне на разходите от еврофондовете, неефективен вътрешен контрол от страна на Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия и несъответствие в подхода на Управляващия орган при идентични случаи, съобщиха от институцията. Проверката е извършена в Министерството на икономиката и енергетиката (сега  Министерство на икономиката), Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност”.

Одитът е бил за съответствие на приоритетна ос "Повишаване на ефективността на предприятията и насърчаване развитието на благоприятна бизнес среда" по оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007 - 2013", за периода 1.01.2007 – 31.12.2012 г.

Приоритетната ос е насочена към насърчаване на инвестициите в модерни технологии и подобряване на управленските умения. Целта е да се повиши конкурентоспособността на българските малки и средни предприятия чрез инвестиране в съвременни технологии и оборудване и предоставяне на достъп до професионални съвети и консултации, свързани с новите технологии, процеси, продукти и услуги.

Проверката е установила, че дейностите по подготовката и провеждането на процедурите за подбор на проекти за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ са организирани в съответствие с изискванията на регламентите на Европейския съюз, планираните цели по програмата и действащото национално законодателство. Въведените процедури за управление и изпълнение на проектите също в съответствие с действащото законодателство и регламентите на Европейския съюз. Това важи и за организацията на счетоводната отчетност и документирането на стопанските операции, посочват от Сметната палата.

Поради дългия проверяван период от 6 години и големия брой проектни предложения и сключени договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, при одита са проверени процедури и проекти, определени въз основа на случайна нестатистическа извадка, уточняват от ведомството.

Експертите са установили още, че определените критерии за оценка при кандидатстване не дават точни и недвусмислени указания на оценителите и не създават предпоставки за ефективно оценяване. Голяма част от оценките по отделните критерии не са обосновани.

Няма регламентиран ред за определяне на председател и членове на оценителните комисии, така че квалификацията и професионалната им компетентност да кореспондират със спецификата на всяка от обявените процедури за подбор на проекти.

В Междинното звено - Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, вътрешният контрол върху отделните етапи на оценка е бил неефективен. В резултат на това протоколите от тях и оценителният доклад са коригирани нееднократно от ръководителя на Управляващия орган. Междинното звено е закрито от 01.05.2012 г.

Липсва критерий, оценяващ правилното представяне на разходите. Поради това са допуснати проекти с некоректно представени разходи за ДДС, които при верификацията са завишили процента на разходите по одобрената безвъзмездна финансова помощ.

Констатирани са отклонения в изпълнените индикатори спрямо заложените по договор. Открити са несъответствия на прилаганите критерии за избор на изпълнител спрямо предвидените в нормативните документи. По една от проверените процедури са установени несъответствия между допустими, договорени и придобитите стандарти. поради непоследователно прилагани контроли. Поради непоследователно прилагани контроли не са разкрити пропуски в документите, представяни от бенефициентите за възстановяване на разходи.

Установено е също, че процедурните и проектните досиета не са пълни, защото липсват правила за съдържанието, сроковете и систематизирането им.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 12.08   1813 г. – Австрия обявява война на Наполеон. 1851 г. – Американецът Айзък Сингер получава патент за шевната машина със задвижване посредством педал, с което се...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net