Бизнесът търси технически способни служители с маркетингов нюх

14.04.2015 | 17:03
по статията работи: Десислава Маданска
Пазарът на труда се нуждае от лекари, биоинженери, ИТ специалисти и финансисти
Бизнесът търси технически способни служители с маркетингов нюх
Снимка: Thinkstock/Guliver

Бизнесът в момента търси комбинации от технически способности, маркетингов нюх и предприемаческа нагласа. Това сочи актуално проучване на Българската стопанска камара (БСК). По думите на Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите към БСК шанс за професионален успех имат хората с аналитично, иновативно и креативно мислене. На пазара на труда се ценят също уменията за развойна дейност, създаване и внедряване на нови технологии, готовността за учене и усъвършенстване.

Според проучването почти навсякъде са необходими компетенции за работа в екип, лидерство, вземане на решения, справяне с проблеми, комуникативност, емоционална интелигентност, ангажираност с промяната. Предимства са бързината, гъвкавостта, адаптивността, организираността, личната ефективност, смелостта да се поема отговорност, надеждността, вниманието към детайла, фокусът върху клиента. Важни за много сфери са също уменията за работа под напрежение и стрес, самоконтрол и управление на времето.

Томов посочи, че за оценката и развитието на тези основни компетенции бизнесът може да използва разработената от БСК по европейски проект Информационна система за оценка на компетенциите (MyCompetence).

„Това е не просто софтуер. MyCompetence е уникална инфраструктура, базирана засега в 20 ключови сектора в икономиката. Тя включва 260 пилотни предприятия, 17 висши училища, много професионални гимназии, 12 консултантски агенции в сферата на управлението на персонала“, подчерта Томов.

До момента в системата са разработени компетентностни модели на 485 ключови длъжности, представени са около 1400 отделни компетенции. MyCompetence предлага не само актуални професионални стандарти, но и инструменти за оценка на потенциала на работната сила и платформа за електронно обучение за доразвиване на определени компетенции.

Основните сфери, в които пазарът на труда в момента буквално се задъхва от недостиг на квалифициран персонал, са медицината - лекари, фармацевти, медицински сестри, парамедици, здравни мениджъри. Аналогично е положението при биоинженерите, учителите и социалните работници. Не достигат специалисти в софтуерната индустрия, нанотехнологиите, мехатрониката, мобилните комуникации, приложните науки, енергетиката, химията, строителството, машиностроенето.

Нараства потребността на специалисти в туризма, промишлената екология, промишлената електроника, на квалифицирани хора с профил във високите технологии, електромобилите, производството на компоненти за автомобили. Остава устойчива нуждата от бизнес анализатори, финансисти, маркетингови специалисти, функционални мениджъри, консултанти.

С оглед трайното ориентиране на пазара на труда към търсенето на компетенции, а не толкова на дипломи, през следващите години Министерството на труда и социалната политика ще работи съвместно с БСК в започнатия от камарата процес на разработване на компетентностни модели за упражняване на конкретни професии в ключови сектори на икономиката.

По думите на ресорния зам.-министър Гълъб Донев дефинирането на необходимите компетенции за определени професии ще спомогне за по-адекватното определяне на потребностите от работна сила с определени знания и умения и ще допълни вече разработените прогнози за търсенето на труд.

Зам.-министърът каза още, че от 2016 г. социалните партньори ще изготвят краткосрочните прогнози за развитието на пазара на труда и потребностите от квалифицирана работна сила, които след това ще се използват при формирането на политики най-вече в организирането на обучения, съответстващи на потребностите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 09.09   337 г. – След отстраняване на всички роднини, които биха имали претенции към трона, тримата синове на император Константин I Велики: Константин II, Констанций II и...