Учредиха Съвет за иновации към БТПП

12.05.2011 | 11:05
по статията работи:
Новият съвет ще съдейства за въвеждането на иновационни продукти и услуги
Учредиха Съвет за иновации към БТПП

Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Българската академия на науките, Селскостопанска академия, Техническият университет - София и около 10 други университети и висщи училища се споразумяха за създаването на Съвет за иновации. Учредителното събрание на новата структура се състоя в сградата на БТПП, като на събитието присъстваха представители на научните среди и бизнеса.

Зам.-председателят на БАН акад. Александър Попов и председателят на търговската палата Цветан Симеонов подписаха официално споразумението. Според него новият съвет ще съдейства за въвеждането на иновационни продукти и услуги и ще подпомага за осъществяване на връзката между науката и бизнеса.

„Научна разработка, колкото и да е иновативна, не е иновация, без да се използва от бизнеса и без да има практическо приложение", заяви акад. Попов.

"Функциите на иновационния съвет ще бъдат логистични. Той ще свързва науката с практиката. Целта е съветът да осигурява тясна, постоянна връзка между бизнеса и научната сфера, за да работят в по-добър синхрон. Предложили сме и на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма да излъчат свой представител в новата структура с достатъчно висок статут, за да може компетентно и отговорно да участва в работата на съвета, за да имаме подкрепата на държавата", уточни председателя на БТПП. Цветан Симеонов,

По време на учредителното събрание беше подписано рамково споразумение за сътрудничество между БТПП и БАН, което всъщност представлява актуализация на подписано преди две години споразумение между БТПП и БАН с фокус върху науката и иновациите. Заради отсъствието на председателя на БАН, споразумението подписаха председателят на БТПП Цветан Симеонов и заместник председателя на БАН академик Александър Попов.

"Ще очакваме от бизнеса да получаваме поръчки какво да правим, къде да насочим конкретните си научни усилия, за да сме полезни на бизнеса. С това споразумение се създават условия за такава връзка", заяви акад. Попов.

Решено беше ръководството на Съвета да е от 9 члена, като за съпредседатели бяха избрани проф. Стефан Хаджитодоров, който е главен научен секретар на БАН и от страна на БТПП съпредседател е Йосиф Аврамов, който е член на УС на БТПП и председател на УС на Консултантски център по европейски програми „Люлин". За изпълнителен секретар бе избрана доц. Елена Горанова управител на иновативна фирма ИКАР.

Членове на съвета са още и д-р инж. Цоло Вутов, Управител на "Геотехмин", Петър Кънев - управител на Демакс печатници, проф.д-р Светла Бъчварова, председател на Селскостопанската академия, Проф. Христо Христов ректор на Европейския политехнически университет, гр.Перник, Доц. Костадин Констадинов - научен секретар и ръководител на ГИС Трансферцентър при БАН.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 30.07   1419 г. – Убити са седем члена на градската управа в Прага, което е първата Пражка дефенестрация. 1619 г. – Във Вирджиния е съставено първото американско...