Бюджетът губел 200 млн. лв. от акциз заради нелегалния алкохол

23.09.2013 | 17:16
по статията работи: Петя Бързилска
Ако бъде спрян сивият сектор в производството на алкохол, българското лозарство ще се възроди, смята председателят на Националната лозаро-винарска камара
Бюджетът губел 200 млн. лв. от акциз заради нелегалния алкохол

50% от гроздето отива за нелегално производство. Същевременно държавата губи по 200 млн. лв. от акциз. Това става ясно от думите на проф. Пламен Моллов, председател на Националната лозаро-винарска камара, в интервю за в. "24 часа”.

За тази година очакванията са гроздето да достигне 360 хил. тона. По думите на Моллов обаче докато не се изкорени сивият сектор, високите добиви се обезсмислят, тъй като както всяка година, само половината от тази реколта ще влезе във винпромите, а останалите 50% ще се преработят в нелегалния сектор. Това от своя страна води до директни загуби на държавния бюджет от акцизи за над 200 млн. лв. годишно, посочва още председателят на камарата.

Моллов смята, че официално регистрираните като малки обекти за дестилиране са 2882, но има данни, че казаните в страната са над 10 000. А миналата година са били внесени от тях данъци за едва 500 000 лв. Част от регистрираните специализирани малки обекти за дестилация са собственост на едни и същи юридически лица и кооперации, които в отделни случаи притежават по 20 и повече обекта за дестилация.

По думите на Моллов годишно те правят оборот в пъти повече от големите лицензирани компании, без да внасят акцизи или да заплащат дължими данъци. По разчети на Националната лозаро-винарска камара в страната има поне 10 000 казана за изваряване на ракия. Освен селските казанджийници има много инсталации по гаражи и мазета, които денонощно изваряват грозде и целогодишно – плодове. Сумарно от тях се правят по 45-50 млн. литра ракия всяка година, става ясно от думите на Моллов, пише iNews.bg.

Той не вярва и че кризата се е отразила негативно на хората, употребяващи алкохол. За 2012 г. консумацията на алкохол се е повишила с 8%, но за същия период ръстът на събрания акциз от високоалкохолни напитки е 10 пъти по-малък (0,8%). "Произвежда се алкохол с рисково качество, което годишно отнема много човешки живота. Гражданите трябва да са наясно, че употребата и продажбата на такъв алкохол са рискови за тяхното здраве", смята председателят на камарата на лозарите.

"Никой в Националната лозаро-винарска камара не е против традициите на българина да си изварява домашна ракия. Но тя затова е домашна, за да се пие вкъщи, а не да се търгува с нея. Има огромна спекулация с т.нар. домашна ракия, защото в нерегламентирани казани се произвежда промишлено количество, което е опасно за здравето", посочва Моллов.

Според него, ако бъде спрян сивият сектор в производството на алкохол, ще има много позитивни последици. Първо, ще се възроди българското лозарство, тъй като ще се увеличи с 50% потреблението на бутилираната и облепена с бандерол ракия. "Това означава да се изкупят над 60 млн. кг грозде - с 30 млн. повече от сега. Лозарите ще получат гарантиран пазар и приемлива изкупна цена”, посочи той.

Освен това контролът ще намали незаконно произведената от цехове и казани ракия, в която няма грозде, а е смес от спирт и есенции. Ощетените от нея са не само лозарите и легалните производители, а и самият бюджет. Трето, вместо да купуват наливен алкохол, потребителите ще търсят утвърдените марки на легалните производители и индустрията ще се изправи. Също така ще се повишат приходите от акциз и ДДС и ще нарасне броят на закупените бандероли. Освен това ще намалеят и случаите на отровени от нелегални напитки с високо съдържание на метилов алкохол

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 13.09   335 г. – Император Константин Велики и представители на православното духовенство освещават църквата Възкресение Христово в Йерусалим. 533 г. – Византийският...