Бизнесът също скочи срещу цените на тока

13.02.2013 | 09:33
по статията работи: Елица Елефтерова
Браншови организации ще внесат предложения за промени в нормативната уредба
Бизнесът също скочи срещу цените на тока

Данните на няколко бранша, освен хлебопроизводителите и сладкарите, мебелопроизводителите, текстилната промишленост, производителите на обувки и кожени изделия, както и производителите на козметични препарати, са категорични, че става въпрос за повишение на сметките за ток.

Производителите се оплакват, че в последната си фактура (тази за месец декември), сметките им са увеличени със 60% като има и парадокси за увеличение с два пъти и половина на сметките при намалено производство с 30%. Това заяви пред БНТ Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите и член на Съюза „Произведено в България”.

Кукушева не се съгласи с твърдението, че сметките са високи заради изключително студеното време тази зима и посочи, че към момента имаме мека зима. "С оглед на това имаме съмнения и за манипулиране и на статистиката в перо "Данни" за средни месечни температури", коментира тя.

Мариана Кукушева съобщи, че Съюз "Произведено в България" ще внесе официална декларация в Министерски съвет и ще се обърне лично към премиера Бойко Борисов с две предложения - да се въведе независим одит на софтуера, който манипулира и отговаря за електромерите на всички енергийни дружества, защото проверката, която се прави в момента ще покаже, че технически са изправни всички електромери - било те на битови, или на бизнес абонати.

Второто нещо, което ще предложат от съюза е промяна в нормативната уредба, в която има един удобен пропуск - нито един електропотребител няма право да постави свой контролен лицензиран стандартен електромер, т.е. по никакъв начин не можем да оспорим сметките, които са начислени по фактурите, обясни Кукушева.

Междувременно енергийният експерт Огнян Винаров заяви пред БНР, че има явна грешка при надписаните сметки за ток и топлоенергия. Той посочи, че за нея са уведомени представители на всички парламентарни групи и правителството и тя може да бъде поправена.

"Българската търговско-промишлена палата (БТПП) е задавала въпрос: "Къде отидоха тези 11.1% намаление, договорени с Газплом за перода 1-ви април - 31-ви декември?". Никой не ни отговаря, нито Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), нито министърът", обясни Винаров.

По думите му министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и премиерът Бойко Борисов не са изпълнили обещанието си да компенсират тези средства до края на 2012 г.

"С решението от 21-ви декември ДКЕВР намалява цената на топлинната и електрическата енергия и от всички ТЕЦ-ове в България. Обаче цената на топлинната енергия се отразява към крайните потребители, а разликата, намалената цена, остава в тях", изтъкна още енергийният експерт. Той нарече това "брутална кражба" и заяви, че по казуса са уведомени представители на всички парламентарни групи и е подготвено писмо до премиера.

Според Винаров Комисията по енергийно и водно регулиране трябва в тридневен срок да поправи явната техническа грешка.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 30.11   1406 г. – Григорий XII е избран за папа. 1700 г. – В битката при Нарва шведската армия, предвождана лично от крал Карл XII, побеждава значително...