Сметките при парното за сградна инсталация падат с до 50%, ако стоим на студено

25.08.2014 | 12:03
по статията работи: Георги Велев
Новият начин за формиране на фактурите няма да окаже съществено влияние върху коректните потребители
Сметките при парното за сградна инсталация падат с до 50%, ако стоим на студено

Столичани ще плащат между 10 и 50 на сто по-малко за сградна инсталация от следващия отоплителен сезон. Това показват изчисленията на един от големите топлинни счетоводители на пазара в столицата. Причината за това са последните промени в методиката на изчисление за дялово разпределение, които са в сила от този юни.

За сгради без демонтирани радиатори и с нормално ползване тези промени няма да окажат съществено влияние. При блокове с голям брой свалени отоплителни тела обаче това ще се отрази в намаляване на сградната инсталация, обясниха от фирмата за дялово разпределение „Нелбо". По данни на „Топлофикация София" в столицата са демонтирани 221 хил. радиатора, съобщи в. „Монитор“.

Намалението ще бъде само за тези, които са си демонтирали радиаторите или ги държат трайно на нула (символ снежинка). За останалите намаляването на процента на сградната инсталация по променената наредба означава увеличаване на сметката. Това ще стане посредством увеличаване на цената на единица показание на уредите за дялово разпределение, обясниха от „Нелбо".

От „Техем" не посочиха процент, с който ще се намали сградната инсталация заради демонтажите. Според топлинния счетоводител средният процент на намаление ще е ясен след изработването на изравнителните сметки през 2015 г. - тоест най-рано в началото на август догодина. И от „Техем" обаче са категорични, че това ще доведе до намаляване на сметките на абонатите, които са си махнали радиаторите или изобщо не ползват парно, въпреки че имат такива.

Абонатите в София вече бяха поставени при подобни нормативни условия през сезон 2006/2007, припомнят още от „Техем". Тогава процентът на сградната инсталация беше ограничен до 30 на сто. Това доведе до много високи сметки на ползващите парно, което наложи с промени в енергийния закон процентът на сградната инсталация да бъде освободен. Единственият начин сградите да избегнат подобен риск е да преминат на месечно отчитане на уреди и водомери, смятат от фирмата за дялово разпределение.

„Топлофикация София" са предоставили на медията изчисления на нейни експерти за малка кооперация в столицата с 16 апартамента. Проектната мощност за отопление на тази сграда е 100 киловата (при проектна температура от 16 градуса). При тези условия сградната инсталация на тази кооперация ще използва 15 киловата. Това означава, че при 100% ползване на радиаторите, сградната инсталация е 15 на сто. Изчисленията на столичното парно при тези условия показват, че при 90% ползване процентът за сградна инсталация е 17%. При 70% ползване той се вдига на 21%, а при 50% ползване сградната скача на 30 на сто.

Според „Топлофикация София" разумното ползване е между 30 и 70%, което означава работещи 2 от 3 радиатора в апартамента. В Европа енергийното законодателство определя процента за сградна инсталация между 30 и 50% , предвид факта, че 100%  потребление на топлинна енергия в сградата във всеки момент е трудно постижимо, посочват още от столичната топлофикация.

От общинското дружество добавиха, че за по-голямата част от сградите демонтажът на радиаторите ще даде отражение едва върху изравнителните сметки.

Новата формула за сметките за парно

Независимо че от тази зима топлофикациите ще са длъжни да подават към сградите количество топлина, отчитайки всички демонтирани отоплителни тела, сметките идват на база на реалната консумация миналата зима. И по-конкретно ще се смята среднодневното потребление на всеки отделен клиент. Това количество топлина ще се умножава по броя на дните с парно за всеки месец през зимата и ще се коригира със специален коефициент спрямо това колко е студено. На финала ще се умножава по действащата цена и така ще се формира сметката за конкретния месец.

17% от радиаторите в София са демонтирани

Абонатите на парното в София са демонтирали 221 хиляди радиатора или 17% от всички отоплителни тела в столицата. Това със сигурност затруднява нормалното отопление на сградите, увеличава дела на загубите и вдига сметките на хората.

Данните за демонтираните радиатори са изключително важни за идващата зима. Заради промените в Наредбата за топлоснабдяването в сила от юни, те ще окажат директно влияние, както върху количеството топлина, което топлофикациите трябва да подават към абонатните станции, така и върху сградната инсталация.

Според "Топлофикация – София" този процент не е тревожно висок. От столичното парно припомниха, че демонтирането на радиатори в София започва през 1995 г. Тогава още не беше въведена системата на топлинно счетоводство и хората не можеха да регулират потреблението си, обясниха от общинското дружество. Според топлофикацията в този период става и основният демонтаж на радиаторите в апартаментите и в общите части на блоковете.

С въвеждането на дяловото разпределение през 2002 г. Законът за енергетиката забрани свалянето на отоплителните тела. Той предвижда и санкции за демонтаж, но за целта министърът на икономиката и енергетиката трябва да упълномощи лица за съставяне на актове при установено нарушение. Това обаче не е направено през последните 10 години.

Според "Топлофикация – София" демонтажите след 2002 г. се дължат на нежеланието на абонатите да си купуват уреди за дялово разпределение за радиаторите.  Статистиката на най-големите фирми за дялово разпределение, които отговориха на поставените от "Монитор" въпроси, обаче сочат нещо друго - че демонтажите на радиатори в София съвсем не са секнали.

От "Техем" отчитат, че през 2012 г. само в София са свалени 35 000 отоплителни тела, през 2013 г. - 18 000, а тази година – 24 000. Общо за последните три години това прави 77 000 радиатора, или 35% от всички свалени според статистиката на столичното парно. Средно за страната процентът на демонтажите е 15 на сто, допълниха от топлинния счетоводител.

Само в София продължава практика за сваляне на радиатори

През последните две години в провинцията хората все по-рядко прибягват до махане на отоплителни тела. В Русе например от началото на годината има само 2 свалени радиатора, а в Пловдив, който е втори по брой на абонатите – 22, показват още данните на "Техем". От фирмата обясниха, че отчетеният спад на демонтажите се дължи на това, че при смяната на уредите 88% от хората са си купили такива с възможности за дистанционен отчет. В резултат на това в Русе и Пловдив например 100% от сметките са месечни, а в София – около 20 на сто. От другия голям топлинен счетоводител - "Нелбо" съобщиха за "Монитор", че процентът на демонтажите при техни клиенти в София е 27 на сто. Това прави 32 600 свалени радиатора. За Пловдив този процент е 29 на сто, за Плевен – 26%, а за Перник – 32 на сто. Най-висок е процентът във Враца, там близо 4 на всеки 10 радиатора вече не са си на мястото.

За Бургас процентът на демонтажите е 33 на сто. От "Нелбо" обаче обърнаха внимание, че едва 20% от топлофицираните бургазлии ползват парно и топла вода. Останалите 80 на сто са се отказали от парното и ползват услугите на топлофикацията, само за да не ползват бойлери.

Оцени статията:
1.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 11.10   1531 г. – Швейцарският реформатор Улрих Цвингли загива в битка при Капел по време на втората война на религиозна основа между швейцарските протестантски и католически...