Проектът ТЕЦ "Марица изток 3" предвижда рехабилитация и модернизация

05.03.2003 | 13:22
по статията работи: econ.bg
Общата стойност на проекта е 580 млн.евро

 

Проектът ТЕЦ "Марица изток 3" предвижда рехабилитация и модернизация на четирите генериращи мощности на централата с общ капацитет 840 мегавата и изграждане на сероочистващи инсталации. В резултат на предвижданата рехабилитация животът на централата ще бъде удължен с повече от 15 години. Общата стойност на проекта е 580 млн.евро, съобщиха от министерството на енергетиката.

Проектът за ТЕЦ "Марица изток 3" обръща сериозно внимание на опазването на околната среда и на възможностите за преодоляване на екологичните проблеми в района на централата. Предвижда се да бъдат инвестирани около 100 млн. Евро за изграждане на сероочистващи инсталации и за подобряване на състоянието на околната среда.

В резултат на предвидените мерки емисиите на серен диоксид ще се понижат с 90 – 94% и ще отговарят на стойностите за вредни емисии, определени от Европейския съюз и българското законодателство. Проектът ще бъде осъществен от смесено дружество ("Енергийна компания Марица Изток ІІІ" АД) между регистрираната в Холандия компания "Ентърджи Пауър Холдинг Марица" BV (EПХM), към момента 100% собственост на американската компания Ентърджи, и Националната електропреносна компания, което бе създадено през юли 1999 година. При стартирането на проекта, което се очаква до края на м. март, НЕК ще притежава 27% от дружеството, а ЕПХМ 73%. Разработката на Проекта е завършена.

Всички необходими разрешения по проекта и Лицензията за производство на електроенергия са получени. Договорите със заемодателите по проекта са подписани. Предстои внасяне в съда на необходимите документи за увеличаване на капитала чрез парична вноска на ЕПХМ и апорт на активите на ТЕЦ"Марица изток 3" от страна на НЕК. Главен изпълнител на работите по рехабилитация и модернизация на централата ще бъде консорциум от германските компании DSD Dillinger Stahlbau GmbH и RWE Industrie-Losungen GmbH, които имат водещи позиции в този сектор. Главният изпълнител ще обнови централата за близо три години и половина. През този период четирите блока ще бъдат рехабилитирани последователно, което означава, че производството но електроенергия няма да бъде прекъсвано. Главният изпълнител ще наема и български фирми за подизпълнители на проекта (в обем над 75 млн. Евро).

В периода на рехабилитация и модернизация на централата ще бъдат създадени повече от 600 работни места. Условията за работа ще се подобрят значително и ще бъдат въведени по-високи стандарти за безопасност на труда. Предвижда се разработване и на специална социална програма, насочена към създаване на алтернативна заетост и стимулиране на частната инициатива. За осигуряване на работата на ТЕЦ "Мариц изток 3" ще се използват местни лигнитни въглища от Мини "Марица Изток" и варовик от български кариери. Ентърджи и Енел Продуционе, Италия са подписали споразумение за включването на Енел като партньор в проекта. Енел ще придобие 60% от акциите на ЕПХМ при увеличението на капитала на Енергийна компания Марица Изток III.

Това съобщиха от БГНЕС за ECON.BG.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 20.05   325 г. – Римският император Константин I Велики свиква Първи Никейски събор, на който е прието "Веруюто". 525 г. – При земетресение в Близкия Изток...