Пенсиите се увеличават с 64 лева средно от октомври

30.07.2021 | 10:40
по статията работи: econ.bg
От 1 октомври пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв., а средният им размер през тази година ще достигне 550 лв. Това предвиждат промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г.
Пенсиите се увеличават с 64 лева средно от октомври
Снимка: под лиценза на creative commons

От 1 октомври пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв., а средният им размер през тази година ще достигне 550 лв. Това предвиждат промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г., одобрени от правителството на извънредно заседание вчера.

С промяна в Кодекса за социално осигуряване се предвижда тежестта за една година осигурителен стаж в пенсионната формула да се увеличи от 1,2 на сто на 1,35 на сто. Този коефициент ще се прилага при изчисляването на пенсиите за трудова дейност, които ще се отпуснат след 1 октомври 2021 г., когато законът влиза в сила. С по-високата тежест на осигурителния стаж ще се преизчислят и всички пенсии, отпуснати преди 1 октомври 2021 г.

Със законопроекта се предлага от първия ден на десетия месец минималната пенсия за пълен осигурителен стаж и възраст да се увеличи от 300 на 340 лв. Това ще доведе до нарастване с 13,3% на всички пенсии за трудова дейност определени в минимален размер. Сред тях са пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии.

От 1 октомври максималният размер на пенсиите се повишава от 1440 лв. на 1500 лв. От същата дата се предлага социалната пенсия за старост да се увеличи от 148,71 лв. на 170 лв.

За обезпечаване на ресурс за продължаване на действащите към момента мерки, както и за нови такива и за покриване на недостиг на средства в някои бюджетни системи, е предвиден ресурс от 1,2 млрд. лв., който е обособен в резерва за непредвидени и/или неотложни разходи. За настоящата година е предвидено влошаване на салдото по държавния бюджет със 141,3 млн. лв. Така дефицитът вече ще се равнява на 5,625 млрд. лв.

Същевременно се прогнозира подобрение на бюджетното салдо на касова основа до 4,604 млрд. лв. Това е записано в актуализацията на държавния бюджет за 2021 г. Очаква се приходите да нараснат с около 1,3 млрд. лв. Приходите по бюджетите на социално-сигурителните фондове също ще нараснат с над 300 млн. лв.

Също така положителен ефект върху приходите по консолидираната фискална програма ще окажат и очакваните по-високи постъпления в Националния фонд по Механизма за възстановяване и устойчивост за 2021 г., които се дължат на увеличението на размера на предварителното префинансиране от 10% на 13%. Очакванията са тези приходи да бъдат получени още през декември тази година. Това увеличение се отразява в подобряване и на разчетите в частта на постъпленията на приходи от помощи и дарения, като се прогнозират около 400 млн. лв. повече постъпления.

Показваме отговорно отношение към финансите на страната. Заяви по повод промените в бюджета премиерът Стефан Янев и поясни, че след това ще бъдат внесени незабавно в НС. "Затова смятам, че тези актове са знак за едно отговорно поведение за финансите на държавата, и се надявам НС да покаже мъдрост и да прояви разбиране, така че всички плащания в началото на септември да бъдат подсигурени", каза Янев.

Установено е системно несъбиране на данъчни постъпления и премахнат последващ контрол на фирмите в страната, което позволява да се натрупат огромни дефицити в системата - било чрез измами, било чрез избягване на плащания, заяви премиерът Стефан Янев пред народните представители, които го изслушват относно завареното от служебното правителство финансово и икономическо състояние на държавата.

По думите му финансовата картината, която е заварил министърът на финансите по отношение на държавните пари през май, било, меко казано, притеснителна. "По отношение на държавния бюджет - за мярката „60/40 и за допълнителните 50 лева на пенсионерите - парите, заложени в държавния бюджет за година, са били изразходени към май и април", обясни премиерът.

По думите му било установено огромно разходване на държавен ресурс по т.нат. инхаус поръчки. "Започнахме проверки на фирмите и подизпълнителите, за да се засили контролът. Установено е огромно разходване на държавен ресурс за инхаус поръчки. Рекордьор е АПИ", каза премиерът. Също така е установена ниска събираемост. От 2017-2020 г. са отписани 10 млрд. задължения. Най-големият длъжник е натрупал 161 млн. лв. задължения.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 23.09   867 г. – Василий I Македонец извършва преврат, като убива император Михаил III и заема византийския императорски трон. 1122 г. – Папа Каликст II и император...