Надзорът на здравната каса назначи спешна проверка на задълженията към чужди фондове

23.02.2018 | 15:00
по статията работи: econ.bg
Спорът между ръководството на касата и Надзорния й съвет за това колко са задълженията на фонда към чуждестранни здравни институции възникна в сряда по време на изслушването на управителя на НЗОК Камен Плочев в парламента
Надзорът на здравната каса назначи спешна проверка на задълженията към чужди фондове
Снимка: БГНЕС

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса е наложил спешна вътрешна проверка на задълженията на институцията към чуждестранни здравни фондове. Резултатите трябва да са готови в понеделник и да решат спора между ръководството на касата и Надзора й какъв е реалният размер на тези задължения. Според управителя на касата е общо 133 млн. лв., трупан в продължение на години, а според председателя на контролния орган сумата е различна и е "реалистична, контролируема и изпълнима", но не е ясно точно каква е.

Спорът между ръководството на касата и Надзорния й съвет за това колко са задълженията на фонда към чуждестранни здравни институции възникна в сряда по време на изслушването на управителя на НЗОК Камен Плочев в парламента. В сигнала си до депутатите и многократно след това в общественото пространство той повтори, че дълговете на касата са за над 271 млн. лв. и от тях просрочените са над 130 млн. лв., като са натрупвани в последните няколко години. Пред комисията зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева обаче цитира отчета за изпълнението на бюджета за месец януари тази година, според който просрочените задължения, отразени в задбалансовите сметки към 31 януари 2018 г., са в размер на 7.6 млн. лв. Депутатите и финансовият министър Владислав Горанов в последствие поискаха да разберат откъде идва тази разлика в цитираните данни.

След извънредно заседание на Надзорния съвет председателят му Жени Начева заяви, цитирана от Агенция "Фокус", че числата, които НЗОК изнася (включително и отново по-рано днес), не са верни и е възложена спешна вътрешна проверка. Резултатите от нея трябва да са готови в понеделник и да дадат категоричен отговор колко са към момента просрочените суми към здравните фондове на страни-членки на ЕС за лечение на българи.

Графика, предоставена от пресцентъра на НЗОК днес

Легенда: ЗБНЗОК - Закон за бюджета на НЗОК

ПКСС - плащания за медицинска помощ, оказани в съответствие с правилата за координация на системите за социална сигурност (например за оказване спешна помощ)

Неприключена стойност по искове - задължение

"Допълнително трябва да подчертаем, че данните, които са изнесени за постъпилите жалби, също не са коректни. Всъщност жалби няма, а тези над 600 лица (334 за 2016 г. и 332 за 2017 г., за които съобщи Плочев в сряда - бел. ред.) са хората, които са заявили възстановяване на плащанията след лечение в чужбина. Няма нито една жалба, постъпила в касата от конкретно лице, нито е застрашено лечението на което и да е лице в чужбина", каза още Начева, цитирана от Агенция "Фокус" и коментира, че Надзорният съвет счита, че всичко това няма да попречи на подписването на Националния рамков договор за 2018 г.

"Това, че има милиони левове задължения не значи, че има проблем или че проблемът не е контролируем. В рамките на тези 73 млн. лв. средства по бюджета на касата за 2018 г. може да се реализират европейските плащания към други държави от Европейския съюз без да има напрежение в съответните осигурителни фондове. Те са осигурени със съответните споразумения за разсрочване на плащанията, които НЗОК е подписала със съответните държави. Така че сумата за 2018 г., която е дължима към други държави, е реалистична, контролируема и изпълнима", заяви Начева.

Тя отрече и още едно от твърденията на Камен Плочев по казуса - че Министерството на здравеопазването е некоректен платец към здравната каса и дължи 18 млн. лв. по линия на лечението на българи в чужбина. Според Начева това е дължимата сума за 2018 г., а бюджетът за настоящата година тепърва ще се изпълнява.

Не трябва да се прави актуализация на бюджета, смята и финансовият министър Владислав Горанов, който коментира казуса пред журналисти в кулоарите на парламента. "Защо да правим актуализация на бюджет, който е приет преди два месеца и при положение, че не сме решили как да разпределим допълнителния ресурс, при положение, че имаме 407 млн. лв. повече", заяви Горанов. Според него разликата в сметките на НЗОК трябва да бъде обяснена и затова е инициирал писмо, в което е поискал касата да си уточни сметките и да въведе коректни принципи на водене на отчетност.

Той отново препоръча засега да не се подписва Националния рамков договор, "преди да знаем на каква основа го подписваме". "Ако приемем, че управителят на НЗОК, министър Кирил Ананиев и двете съсловни организации са разсъждавали да разпределят примерно 400 млн. лв. при наличие на 7 млн. лв. задължения към чужди осигурителни каси, а всъщност тези милиони са много повече, те са били в заблуждение", коментира Горанов.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 26.11   1335 г. – Провежда се първата среща на Вишеградската тройка – между кралете на Полша, Унгария и Чехия, на която се формира Антихабсбургски съюз. 1394 г....