България ще подкрепи Пакта за еврото

24.03.2011 | 11:14
по статията работи:
Времето, в което България казваше безкритично "да" на всичко, което се иска от нас, отмина, коментира премиерът Борисов
България ще подкрепи Пакта за еврото

България ще подкрепи Пакта за еврото (известен още като пакт "Евро +" - бел.ред.). Това е позицията на българското правителство, заяви пред депутатите премиерът Бойко Борисов. Той добави, че решението за присъединяването към пакта е било взето късно снощи от Министерския съвет "на подпис".

Борисов, който е в Брюксел за участие в заседание на Европейския съвет, добави, че уточняването на тази позиция е било предшествано от анализ на вътрешното и външнополитическото отражение на това решение. От думите му стана ясно още, че вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, както и управителят на БНБ Иван Искров, са били против влизането на България в пакта на този етап.

В отговор на въпрос дали включването в пакта не би довело до вътрешнополитически сътресения, премиерът заяви, че когато България е влизала в ЕС, всички са знаели, че има европейска солидарност и взаимопомощ, затова с участието си страната ще може да защити своите позиции и интереси.

На заседанието на Съвета се очаква да бъде прието окончателното решение за ограничено изменение на Договора за функционирането на ЕС във връзка със създаването на бъдещия Европейски механизъм за стабилност и да се постигне политическо съгласие по Пакта за еврото. Българската подкрепа е принципна, като на държава, чието присъединяване към еврото предстои.

Няма да влезем в еврозоната днес или другия месец, но присъединяването ни към декларацията за Пакта за еврото ще направи възможността за бъдещето ни членство реална, каза Борисов. Той посочи още, че ако днес не подкрепим този пакт, впоследствие няма начин да кандидатстваме за еврозоната.

Ако България подкрепи споразумението, тя ще избегне опасните последици от установяване на "Европа на две скорости" и оставането встрани от общите интеграционни процеси в Европейския съюз, заяви премиерът. Според оценките на кабинета това е пътят България да се превърне в активен член на европейската общност и европейското икономическо семейство, информира Дневник.bg.

Целта на пакта "Евро +" е по-добра координация на средствата на европейските държави с цел повишаване на конкурентоспособността, стана ясно от думите на премиера.

Ограничаване на монополните структури, реформиране на пазара на труда, пенсионна реформа, съобразена с продължителността на живота. Тези политики ще отстоява България в пакта "Евро +". Той е част от стратегията за влизане на страната в еврозоната.

Българското правителство вече е подготвило национален план за финансова стабилност като част от общата си управленска стратегия: повишаване на конкуренцията и ограничаване влиянието на монополните структури, модернизиране на системите на образование и науката, повече иновации, подобряване на регулаторна рамка и на бизнес среда, реформиране на пазара на труда, насочено към въвеждането на принципа на гъвкавост, съчетана със сигурност и поддържане на ниски данъчни ставки за труда, за да стимулираме заетостта; осъществяване на пенсионна реформа, насочена към ограничаване на схемите за ранно пенсиониране и определяне на възрастта за пенсиониране съгласно продължителността на живота, информира Dariknews.bg.

Времето, в което България казваше безкритично "да" на всичко, което се иска от нас, отмина, заяви Борисов. Той допълни, че страната ни ще продължава да отстоява ниските си данъци, за да гарантира конкурентоспособност на икономиката, предаде БТА.

Припомняме ви, че по време на неофициалната си среща на 11 март държавните и правителствените ръководители на страните от еврозоната постигнаха съгласие относно Пакт за еврото. Той трябва трябва бъде приет на срещата на високо равнище днес и утре, като част от цялостните мерки на ЕС в отговор на кризата на държавния дълг.

Целта на Пакта е да се гарантира стабилността на еврозоната, поради което той предвижда по-тясна координация между националните политики в областите, които имат решаващо значение за конкурентоспособността на еврозоната. Държавите-членки на ЕС, които са извън еврозоната (като България), могат да участват в тази инициатива на доброволна основа. С пакта се създава механизъм за координиране на икономическите политики, чрез който държавите-членки заедно ще избират областите на политиката и ще определят общи цели, които искат да постигнат.

Конкретните действия за постигане на тези цели ще се решават от самите държави-членки. Изпълнението на "ангажиментите" ще бъде ежегодно "наблюдавано на политическо равнище" от държавните и правителствените ръководители въз основа на набор от показатели. Комисията ще представи доклад за тази цел. Пактът предлага четири области на политиката за координиране на четири цели, които еврозоната следва да постигне: повишаване на конкурентоспособността, насърчаване на заетостта, осигуряване на устойчивостта на публичните финанси и укрепване на финансовата стабилност.

Въпреки че мерките и "комбинацията от политики" ще останат отговорност на самите държави-членки, Пактът препоръчва поредица от действия, които държавите могат да предприемат, за да постигнат тези цели, припомня БГНЕС.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 06.10   69 пр.н.е. – Трета Митридатова война: Войските на Римската република завладяват арменската столица Тигранакерт. 1014 г. – В Преспа умира българският цар...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net