Общините се отказват от европрограмите заради бюрокрацията

10.05.2011 | 12:46
по статията работи:
Липсата на организационна култура и достатъчен капацитет от страна на управляващите агенции е вторият сериозен проблем
Общините се отказват от европрограмите заради бюрокрацията

Тежката бюрократична процедура и ненавременното плащане отказва общините от участие в европрограми. Един от сериозните проблеми, който спира местните власти да кандидатстват за пари от ЕС, е липсата на финансова дисциплина от страна на българските агенции, управляващи европейските фондове. В тенденция се превръща голямото забавяне в плащанията на средствата по проекти. Най-краткият срок за изплащане на субсидии към общините от Великотърновска област е шест месеца, а най-дългият - 18 месеца. Това са основните изводи от изследване за влиянието на евроинтеграцията върху гранични райони в България и Румъния. Проучването е направено от Великотърновския университет и е част от дейностите по проект на Философския факултет, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество.

"Установихме, че с всяка следваща година процесът на кандидатстване намалява, затова започнахме да търсим какви са причините", обясни Теодора Калейнска от Европейския информационен център (ЕИЦ) в старата столица, който също участва в проекта.

Липсата на организационна култура и достатъчен капацитет от страна на управляващите агенции е вторият сериозен проблем, установен от експертната група. Това означава честа промяна на процедурите за кандидатстване, промяна на правилници и наредби в самия цикъл на подписване или на изпълнение на проекта, промяна на формите за отчет и изобщо твърде обременяващо и излишно бюрократизиране, заяви Калейнска.

За констатациите си експертите ще уведомят с писмо министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.

"Ние като изследователи очакваме, че след местните избори обстановката ще се нормализира, но не очакваме засилен интерес от страна на основните бенефициенти - общините в периода до края на 2011 г.", допълни шефката на ЕИЦ.

Направено е и непредставително проучване сред 207 жители на областта, свързано с нагласите и промяната, която хората отчитат след влизането ни в ЕС през 2007 г.

Основният извод е, че каквито и възможности да съществуват, те все още са далече и не са усетени от обикновения гражданин. Животът на хората става все по-труден, а някои от тях свързват това с членството ни в ЕС.

Изследването обхваща всички 10 общини на територията на областта, а резултатите ще бъдат представени на европейска конференция, която ще се проведе в края на юни в Крайова, Румъния. Основната цел на проекта е да се разкрият всички добри практики и перспективни области на развитие, на които може да се даде тласък чрез местни политики и европейско финансиране. В рамките на форума ще се проведе и Панаир на идеите, на който ще бъдат представени добри европейски практики от общините Свищов, Лясковец и Елена. Те са избрани на конкурсен принцип сред 20 представители на местна власт и НПО, съобщи в. "Янтра Днес".

До края на 2011 г. университетите във Велико Търново и Крайова трябва да представят минимум 4 общи проекта в 4 тематични области - местна власт и местна администрация, бизнес, НПО, училища и детски градини.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 30.05   1431 г. – Стогодишната война: В Руан, Франция, 19-годишната Жана д'Арк е изгорена на клада от английско ориентирания трибунал. 1498 г. – Христофор Колумб се...
Полезно от Мрежата
7sport.net