Пенсиите на мъжете и жените ще бъдат изравнени

05.06.2017 | 15:30
по статията работи: econ.bg
Така, ако мъж и жена имат еднаква натрупана сума и се пенсионират на една и съща възраст, ще взимат една и съща пенсия
Пенсиите на мъжете и жените ще бъдат изравнени
Снимка: БГНЕС

Когато се определя размерът на пожизнените пенсии, свързани с частните пенсионни фондове, основна роля ще играе натрупаната по личната партида сума на всеки осигурен човек. Така няма да бъде от значение полът му.

Така, ако мъж и жена имат еднаква натрупана сума и се пенсионират на една и съща възраст, ще взимат една и съща пенсия.

Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), публикувани за обществено обсъждане от Министерството на финансите.

Статистиката сочи, че жените живеят по-дълго от мъжете и на тази база в момента законът позволява при навършване на пенсионна възраст и определяне пожизнената пенсия жените да получат по-малки месечни суми, които се очаква, че ще взимат по-дълго време. Промяната се прави заради новите директиви на ЕС, които не позволяват да има разлика между мъжете и жените.

Всяко пенсионно дружество ще бъде длъжно при поискване от страна на негов клиент да му издаде уникален идентификатор, който да му осигурява електронен достъп до данните в неговата индивидуална партида и да му позволява да прави справки и да проследява осигурителната си история, гласят промените.

Затягат се и правилата за акционерите в пенсионните фондове. При придобиване на дял над 10% от пенсионен фонд, както и досега, ще се изисква разрешение от Комисията за финансов надзор, уточнява "Стандарт". Но с промените това изискване ще бъде разширено като ще се проследява дали някое лице не придобива над 10% е в съгласие с друг акционер във фонда.

С промените в КСО се затягат и изискванията към директорите в пенсионните фондове. Членовете на управителния и на надзорния съвет на пенсионните дружества ще трябва да имат професионален опит от поне 5 години, в които са били в ръководството на пенсионен фонд, застраховател, банка или друго небанково финансово дружество с активи, съизмерими с управляваните от пенсионното дружество.

Друг вариант за придобиване на необходимия опит ще бъде работа на ръководни позиции в държавни институции, които управляват фондове или осъществяват дейност в сферата на социалното осигуряване и във финансите или в надзора върху тях. По отношение на изпълнителните директори и прокуристите се въвежда забрана за заемането на друга длъжност по трудов договор, освен в качеството им на преподаватели във висши училища или сътрудници в научни институти. Ще се изисква те да управляват дружеството, като присъстват лично на неговия адрес на управление.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 12.09   490 пр.н.е. – Гръко-персийски войни: В Битката при Маратон атинската войска и нейните съюзници от Платея спират първото нахлуване на персите в Гърция. 1609 г....