Строежът на "София тех парк" ще струва 50 млн. евро

10.01.2013 | 16:10
по статията работи: Петър Чернев
По-голямата част от средствата ще дойдат по ОП "Конкурентоспособност"
<p>Изпълнителният директор на "София тех парк" Елица Панайотова и еврокомисаря Реналдо Мандметс след подписването на договора</p>

Изпълнителният директор на "София тех парк" Елица Панайотова и еврокомисаря Реналдо Мандметс след подписването на договора

Още по темата

Договор за безвъзмездна финансова помощ за създаване на научно-технологичен парк в София беше подписан в присъствието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Министерския съвет. Подписа си под споразумението сложих и главният директор на главната дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" Кирил Гератлиев и от изпълнителния директор на "София тех парк" Елица Панайотова.

Изграждането на първия подобен проект у нас ще струва 50 млн. евро, като 42,5 млн. евро се осигуряват от
оперативната програма "Конкурентоспособност" и 7,5 млн. евро са национално финансиране. 50% от парите ще бъдат предназначени за подготовката на терена и изграждането на инфраструктурата, 30% ще са за оборудването в лабораториите, останалите 20% ще отидат за развитието на т.нар „меки мерки”.

Бъдещият технологичен парк в столицата ще бъде изграден на бивш терен на Министерството на отбраната, който е близо 300 дка в района на 4-ти километър в София. Припомняме ви, че на 24 октомври миналата година правителството отне от МП поради отпаднала имотите, промени статута им от публична в частна държавна собственост и реши да бъдат внесени като непарична вноска в капитала на „София тех Парк” ЕАД.

"Основната цел на „София тех парк” е да създаде икономика на знанието в България, като чрез добрия диалог с академичните среди и бизнес общността ще се подпомагат иновативните идеи и компаниите", коментира Елица Панайотова. По думите й паркът вече си партнира много добре с водещи университети в страната като през следващите месеци ще бъде сключен договор за съвместна работа и с Медицинския университет в София. Изпълнителният директор на компанията, която ще управлява съоръжението, посочи, че общата стойност на проекта е 50 млн. евро.

След подписването на договора за финансиране за изграждането на научно-технологичен парк „София тех парк” и със завършването на проекта и издаването на заповед за строителство на интерконекторната връзка със Сърбия, общо контрактуваните средства по Оперативна програма „Конкуретноспособност” са вече 85 %. Това съобщи министър Добрев.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 21.09   1378 г. – Цар Иван Шишман издава Рилската грамота, с която на Рилския манастир се дават 20 села като феодални владения. 1551 г. – Основан е Кралският и папски...