Излизаме по-малко в чужбина през декември

27.01.2014 | 11:55
по статията работи: Петя Бързилска
В края на 2013 г. у нас да дошли повече французи и чехи
Излизаме по-малко в чужбина през декември

С 2,2% на годишна база намаляват пътуванията на българи в чужбина в последния месец на 2013 г. Основно това се дължи на спад на пътуванията до съседните на България страни. Най-голямо понижение през декември има на тези към Сърбия – с над 18%. По-малко сме пътували и към Македония, Румъния и Турция, показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ). 

Същевременно се увеличават пътуванията към Чехия – с 54,8% и Австрия - с 13,8%.

Най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина формират тези с други цели - лизо 52%%. Това са гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия. Те са следвани от пътуванията с цел почивка и екскурзия - 26%, и тези със служебна цел - 22,1%.

В сравнение с декември 2012 г. увеличение има при пътуванията с цел почивка и екскурзия - с 34,7%. Междувременно при тези с други цели и със служебна цел е регистрирано намаление - съответно с 13,7 и 3,2%.

През последния месец на миналата година с други цели са били 68.8% от пътуванията към Турция и 50,7% - към Сърбия. Преобладаващият дял от пътуванията към Македония и Австрия са били със служебна цел. Пътуванията с цел почивка или екскурзия към Испания са 62,5%, а към Франция - 52,6% от всички реализирани пътувания на българи към тези страни.

Колко чужденци са дошли у нас

През декември 2013 г. посещенията на чужденци в България нарастват с 2.2% в сравнение със същия месец на 2012 г. Регистрирано е увеличение на посещенията с цел почивка и екскурзия - с 5.8%, докато тези със служебна цел намаляват с 0.5%. Единствено посещенията с други цели запазват нивото си от съответния месец на предходната година.

От общия брой чужденци, посетили нашата държава, за пореден месец най-голям е относителният дял на гражданите от Европейския съюз - 52.9%. В  сравнение със същия месец на предходната година те обаче намаляват с 3.2%. Припомняме, че през ноември миналата година хората, идващи от ЕС, бяха 54.2% от всички чужденци. 

През декември най-голямо намаление е регистрирано при посещенията на граждани от Румъния, Великобритания и Гърция - с 2.4%. Същевременно се увеличават посещенията на граждани от Франция, Чехия и Италия.

Нарастват посещенията на граждани от групата „Други европейски страни” като най-голямо е увеличението на посещенията от граждани на Украйна и Македония.

През декември 2013 г. преобладава делът на посещенията с други цели (вкл. гостуванията и транзитните преминавания) - 43.7%, следвани от посещенията с цел почивка и екскурзия - 40.7%, и със служебна цел - 15.6%.

Посещенията с цел почивка и екскурзия формират 76.3% от посещенията на македонци, 65.3% - на руснаци и 63.6% - на сърби. Служебните пътувания са 66.1% от всички посещения на чехи и 47.6% от тези на австрийци, а с други цели са 67% от посещенията на турци и 50.8% на украинци.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 25.05   1572 г. – Григорий XIII е избран за папа. 1659 г. – Ричард Кромуел се отказва от титлата си Лорд-протектор (държавен глава) на Англия, което е начало на...
Полезно от Мрежата
7sport.net