България ще може да съхранява горива в страни от ЕС

14.09.2012 | 13:17
по статията работи: Петър Чернев
Въвеждат се 2 метода за изчисляване на нивата на запасите за извънредни ситуации
България ще може да съхранява горива в страни от ЕС
Снимка: Булфото

В сряда правителството прие проект на промени в Закон за запасите от горива и нефтопродукти. В документа е записано, че България ще може да съхранява горива в страни от Европейския съюз. Това става ясно от обяснението, дадено от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Той обяснява: "С тази промяна ние даваме възможност горивата да се съхраняват в чужбина, което ще окаже благотворно влияние върху пазара на горивата в България. Така че с приемането на днешния законопроект на Министерски съвет и бързото му приемане в Народно събрание ние ще дадем и тази възможност за евентуално намаляване на цената на горивата в страната".

Тук според стенограмата от заседанието на МС се намесва и премиерът Бойко Борисов, който пита: "Цветанов (Цветан Цветанов - бел.ред.), това значи ли, че сега запасите могат да бъдат и в чужбина, в смисъл – не е нужно големите компании да ги докарват?"

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи обяснява, че по този начин няма да има нужда от съхраняване на резерв на територията на България. Той допълва, че съгласно директивата на ЕС в този случай не се налага вече да има двустранни споразумения за боравенето с тези количества (гориво - бел.ред.) при необходимост.  

Преди да бъде приета точката, премиерът обяснява: "В държавите-членки на Европейския съюз, където имат бази, могат да се съхраняват горива, а и те могат в България да съхраняват. Така че ние отваряме бизнеса и в едната, и в другата посока. Ако нашите бази дават по-евтина цена, могат да съхраняват и тук за Гърция, за Румъния, за съседите, и обратното – ако ОМV или Shell имат бази около нас, спокойно могат да си задържат там горивата".

Две са основните новости в законопроекта, произтичащи от директивата на ЕС. Това става ясно от решението на Министерския съвет.

Първата е, че се обособяват две отделни категории стратегически запаси от нефт и нефтопродукти – за извънредни ситуации и целеви запаси. Запаси за извънредни ситуации ще се създават от частните икономически субекти, които се явяват задължени лица, и от Държавна агенция "Държавен резерв и военновремеви запаси" (ДА „ДРВВЗ”).

Целеви запаси могат да се създават само от агенцията въз основа на решение на Министерския съвет и по негова преценка. Те се включват в общото количество на запасите за извънредни ситуации, но имат специален статут, тъй като се създават и поддържат само от държавата и спрямо тях не могат да бъдат прилагани принудителни мерки.

Другата новост е въвеждането на два метода за изчисляване на нивата на запасите за извънредни ситуации. Първият е въз основа на равностойността в нефт на вноса и вътрешнообщностните пристигания (ВОП) на нефтопродуктите, а вторият – въз основа на равностойността в нефт на потреблението им на територията на страната през предходната календарна година. Общото количество на запасите се определя въз основа на по-голямата от двете величини – 90 дни среднодневен нетен внос и ВОП или 61 дни среднодневно вътрешно потребление.


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 26.09   1371 г. – В Битката при Черномен армията на османския султан Мурад I разгромява обединените сили на сърби и българи. 1580 г. – Сър Франсис Дрейк и неговата...