Вероятно ще има ръст на доходите от 1 юли

15.04.2011 | 17:10
по статията работи:
Над 25 млн. лв. ще струва увеличаването на минималната заплата от 240 на 290 лв.
Вероятно ще има ръст на доходите от 1 юли

Кодова дума за SMS-играта на Econ.bg: PORTAL

Повече за играта ще научите ТУК. Участвайте, за да  спечелите големите награди, които раздаваме по случай 10-ия рожден ден на Econ.bg!

Според министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов има индикации на базата на ръста на производителността на труда, които позволяват ръст на доходите от 1 юли тази година. Това стана ясно по време на парламентарния контрол.

Министърът припомни, че темата за увеличението на минималната работна заплата, както и за препоръчителен индекс за нарастването на работните заплати в частния сектор на базата на индекса, се обсъждат в комисиите към тристранния съвет, както и в междуведомствена група.

Всички социални партньори имат съгласие за разработването на механизъм за определяне и актуализиране на размера на минималното възнаграждение. Обсъждат се различни варианти - обвързване на минималната със средната работна заплата, с производителността на труда, инфлацията и други икономически показатели, както и с минималните осигурителни доходи по икономически дейности и определяне по пътя на колективното и браншово договаряне.

Междувременно стана ясно, че правителството трябва да осигури допълнително над 474 милиона лева, ако от средата на годината въведе предложените от синдикатите мерки в подкрепа на доходите и социалните плащания. Това показва справка на Министерството на финансите.

Миналият месец ръководството на КНСБ предложи пакет от мерки за защита на най-бедните социални групи, както и мерки в подкрепа на работещите в бюджетния сектор. Предложенията бяха подкрепени от КТ "Подкрепа". Сред тях е увеличаване на минималната работна заплата от 240 на 290 лева от средата на годината, компенсиране на пенсиите и на заплатите в бюджетния сектор, увеличаване на детските надбавки с 10 лева.

Ако минималната работна заплата се увеличи с 50 лева от 1 юли, това ще вдигне автоматично обезщетението за отглеждане на малко дете до 2 години, месечната добавка за деца с трайни увреждания и помощите за деца с изявени дарби. Държавата ще разходва за това 36,22 милиона лева, а ще събере едва 11,115 милиона лева, което означава над 25 млн. лева реални допълнителни разходи.

Компенсирането на заплатите в бюджетния сектор с размера на инфлацията за предишните две години от средата на годината ще струва на бюджета 80,642 милиона лева, които са разликата между разходите за осигуровки и заплати и приходите от данъци и осигуровки. Синдикатите настояват за компенсиране на пенсиите, като очакваната индексация е 4,4% или 155,76 милиона лева разходи за държавата. Ако детските надбавки се вдигнат от 35 на 45 лева, това ще натовари бюджета с още 50 милиона лева до края на годината, информира Dariknews.bg.

Сред мерките, предложени от КНСБ и "Подкрепа", е също нарастване на гарантирания минимален доход от 65 на 84 лева, което ще доведе до вдигане на социалните помощи, а разходите ще се увеличат с 52,9 милиона лева. Синдикатите настояват социалната пенсия да се увеличи на 105 лева, което ще вдигне разходите със 7,8 милиона лева, както и за увеличаване на минималната пенсия за стаж и възраст от 136 на 159,50 лева, като така ще достигне 55 % от минималната работна заплата, и ще струва на държавата още 102 милиона лева.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 12.08   1813 г. – Австрия обявява война на Наполеон. 1851 г. – Американецът Айзък Сингер получава патент за шевната машина със задвижване посредством педал, с което се...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net