Отделяме по 0,53% от БВП за иновации

23.06.2011 | 13:23
по статията работи:
БСК: Недостигът на средства за иновации обрича икономиката ни на трайна неконкурентоспособност
Отделяме по 0,53% от БВП за иновации

Изграждане на иновационна инфраструктура и стимули за иновации, подобряване на енергийната ефективност и намаляване на въглеродната интензивност на икономиката, усвояване на средствата от ЕС и ускорено изграждане на инфраструктурата. Това, според зам.-председателя на БСК Камен Колев, са възможните пътища за повишаване на конкурентоспособността на икономиката.

Изводите бяха маркирани по време на проведена днес в Министерския съвет дискусия на тема „Визия, цели и приоритети: България 2020". Форумът бе организиран от правителството в рамките на процеса на подготовката на Националната програма за развитие „България 2020", в съответствие с Концепцията за програмирането на развитието на България. Срещата бе открит официално от министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, а с изказвания по темата, освен Камен Колев, се включиха представители на Националното сдружение на общините в България, КНСБ, Икономическия институт на БАН, Институт "Отворено общество" и др.

Според Колев, основните предизвикателства пред конкурентоспособността на икономиката ни са високата фирмена задлъжнялост и, най-вече - просрочените междуфирмени задължения, нарастващият процент лоши кредити, липсата на квалифицирани кадри и сериозните дисбаланси в енергетиката.

Зам.-председателят на БСК изтъкна, че пречка пред инвестициите в наука са затрудненият достъп до финансиране и практическата липса на рискови фондове, дългият период на възвращаемост на вложените средства, както и липсата на персонал с необходимата квалификация.

Колев подчерта тревожния факт, че нищожният 3.6% дял на иновативните стоки в износа ни поставя България на последно място сред европейските страни. За сравнение, този процент за друга бивша социалистическа страна и настоящ член на ЕС - Унгария, е 20%, а средно за страните от ЕС процентът е 12.

По аналогичен начин изглеждат и данните за дял на разходите за иновации в БВП. В България за иновации се отделят 0.53% от БВП, а в ЕС-27 - 1.9%, съобщиха от БСК. В тази връзка, Колев припомни, че стратегията за развитие предвижда през 2020 г. да достигнем дял от 1.6%, което от днешна гледна точка звучи твърде нереалистично.

Изключително ниска е и патентната активност у нас. „В България броят на патентните е 4 на 1 млн.души, а в Естония са 33, в Германия - 291, а средно за ЕС-27 - 117", подчерта зам.-председателят на БСК.

Друг сериозен проблем пред българската икономика е сериозното намаление на инвестициите, особено като се има предвид, че почти 50% от тях са в недвижими имоти, търговия, финансово посредничество и хотелиерство. Това обрича индустрията на технологична изостаналост и, като цяло, влошава нейната конкурентоспособност.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 27.07   1147 г. – Основаван е град Москва – настоящата столица на Русия. 1302 г. – Византийско-османски войни: В Битката при Бафей Османският емират отбелязва...