Оборотът в товарния транспорт нараства

28.05.2014 | 13:24
по статията работи: Георги Георгиев
Броят на пътниците обаче е намалял спрямо предходната година
Оборотът в товарния транспорт нараства
Снимка: Булфото

През първото тримесечие на 2014 г. превозените товари от товарния транспорт са се увеличили с 3.8% в сравнение с предходното тримесечие, докато извършената работа отбелязва спад от 2.8%, се казва в новопубликувана статистика на Националния статистически институт (НСИ).

Спрямо четвъртото тримесечие на 2013 г. се обаче наблюдава намаление както при превозените пътници, така и при извършената работа от сухопътния, водния и градския електротранспорт, съответно с 14.0 и 2.5%.

По предварителни данни през първото тримесечие на 2014 г. в сравнение със съответния период на 2013 г. превозените товари от сухопътния и водния транспорт са с 19.7% повече, докато извършената работа отбелязва спад от 13.1%.

В сравнение със съответното тримесечие на предходната година при пътническия транспорт се наблюдава намаление както при превозените пътници, така и при извършената работа, съответно с 10.6 и 4.9%.

Сухопътен транспорт

През първото тримесечие на 2014 г. превозените товари от сухопътния транспорт са 27 040.7 хил. т, или с 5 209.1 хил. т повече спрямо съответното тримесечие на 2013 г., като увеличение се наблюдава при автомобилния и железопътния транспорт.

Броят на превозените пътници от железопътния и автобусния транспорт през първото тримесечие на 2014 г. е 110 327.3 хил., или със 7.4% по-малко спрямо същия период на предходната година. Превозените пътници от автобусния транспорт намаляват със 7.6%, а от железопътния транспорт - с 2.6%.

Воден транспорт

Както превозените товари, така и извършената работа от водния транспорт бележат спад спрямо първото тримесечие на 2013 г., съответно със 704.0 хил. т и 1 743.9 млн. тонкилометра. Намалението се дължи главно на морския транспорт и е в резултат не само на по-малкото количество превозени товари, но и на по-късото средно превозно разстояние.

Броят на превозените пътници от водния транспорт през първото тримесечие на 2014 г. намалява спрямо съответното тримесечие на предходната година със 72.9%, което основно се дължи на по-малкия брой превозени пътници от речния транспорт.

Извършената работа също отбелязва спад от 42.6% в сравнение с първото тримесечие на 2013 г. (фиг. 6), което се дължи главно на по-малкото средно превозно разстояние, на което са били превозени пътниците.

Градски електротранспорт

През първото тримесечие на 2014 г. предприятията от градския електротранспорт са превозили общо 67 577.0 хил. пътници, или с 15.3% по-малко спрямо съответния период на предходната година. Увеличение от 3.9% е регистрирано единствено при превозените пътници от метрополитена, докато тролейбусният и трамвайният транспорт бележат спад, съответно с 26.5 и 18.1%.

Извършената работа също намалява спрямо първото тримесечие на 2013 г., като достига 275.4 млн. пътниккилометра, като спад се наблюдава при всички видове градски електротранспорт – трамваен, тролейбусен и метро.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 09.10   1430 г. – Образуван е Янински пашалък след като антилатинското благородничество и духовенство предава града на Синан паша 1446 г. – В Чосон е обнародена...