България е последна по иновативност в ЕС

26.03.2013 | 15:17
по статията работи: Петя Бързилска
Образът на сегашният ЕС в сферата на иновациите - иновативна, но разделена Европа
България е последна по иновативност в ЕС

В сферата на иновациите България е последна по иновативност сред европейските държави. Данните идват от направения от Европейската комисия (ЕК) сравнителен анализ на иновациите в Съюза за 2013 г., класация на държавите-членки на ЕС.

Същевременно положението ни се влошава спрямо предходното проучване на Комисията. Тогава София е била на предпоследно място, а Латвия последна. Страната ни е под средното ниво за Съюза, като другите държави с недобро представяне от тази категория са Полша, Латвия и Румъния.

Освен това отбелязания от страната ни напредък за периода 2008 - 2013 г. един от най-ниските сред държавите от ЕС - в рамките на 0,6%. Тук средното ниво за ЕС е 1,6%, като Естония е абсолютният лидер - напредък в сферата на иновациите от 7,1%.

Иновативната разделена Европа

На фона на затрудненото икономическо положение в Европа, Старият континент остава разделен и в сферата на иновациите.

Постиженията в тази област в Европейския съюз се подобряват от година на година въпреки икономическата криза, но разликата в нивото на отделните страни в тази област се увеличава, отбелязват от ЕК.

Докато в най-развитите в иновативно отношение държави резултатите са се подобрили, в други не е бил постигнат напредък. Общата класация в рамките на Съюза остава относително стабилна – Швеция е начело, следвана от Германия, Дания и Финландия.

Същевременно Естония, Литва и Латвия отбелязват най-голям напредък в сравнение с миналата година. На фона на икономическите проблеми на Кипър и Гърция, двете страни отбелязват спад на иновативната дейност.

Двигатели на развитието на иновациите в ЕС са малките и средните предприятия и въвеждането на иновациите на пазара, заедно с отличните научноизследователски системи. Въпреки това спадът в бизнес инвестициите и инвестициите на рисков капитал през периода 2008—2012 г. е оказал отрицателно въздействие върху резултатите в областта на иновациите, показва анализа на ЕК.

"Резултатите от тазгодишното проучване показват, че икономическата криза е повлияла негативно върху иновационната дейност в някои части на Европа. Инвестициите в иновации са от решаващо значение, ако искаме да запазим конкурентоспособността на Съюза в световен мащаб и да възстановим растежа в Европа. Трябва да насърчаваме предприемачеството, тъй като МСП са основната движеща сила за иновациите", заяви заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по въпросите на промишлеността и предприемачеството Антонио Таяни.

"Иновациите сега трябва да бъдат в центъра на всички политически програми на държавите членки. От последния доклад за състоянието на Съюза за иновации, също публикуван днес, става ясно, че през 2012 г. сме постигнали напредък в някои важни сфери, като например единния патент и въвеждането на нови правила за фондовете за рисков капитал, но е необходимо да постигнем повече, за да избегнем разделението в Европа по отношение на иновациите", каза от своя страна европейският комисар по въпросите  на изследователската дейност, иновациите и науката Мойра Гейгън-Куин.

Според Българската стопанска камара (БСК) повече инвестиции за образование, наука и иновации и по-малко държава в икономиката са ключовите предпоставки за повишаване на конкурентоспособността на България. По данни на Камарата процентът на усвояване на средствата за иновации, предвидени в Оперативна програма „Конкурентоспособност“ е 3,7%.

Оцени статията:
4.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 14.06   987 г. – По нареждане на Самуил е убит брат му Арон, обвинен в сътрудничество с византийците. 1645 г. – Английската революция: В Битката при Нейзби главната...