България в челните места по ангажираност на работещите

18.11.2016 | 13:00
по статията работи: econ.bg
Най-ангажирани са служителите от Фармацевтичния сектор, следвани от сектор ИТ и участвалите компании от сектор Транспорт и Логистика
България в челните места по ангажираност на работещите
Снимка: под лиценза на creative commons

Ангажираността на служителите в България остава стабилна и сравнително висока. Спрямо 2015г. се повишава с 4% - от 61% до 65%. Този резултат поставя страната ни на едни от челните места по ангажирани служители в региона на Централна и Източна Европа. От всички изследвани служители, средно 65% са ангажирани с бизнеса на компанията, в която работят.

В проучването през 2016 година се включиха общо 58 компании от повече от 8 индустрии. Близо 15 793 служители споделиха мнението си за своя работодател и 343 топ мениджъри оцениха компаниите, които управляват. Тази година традиционно участват както  мултинационални компании, така и компании с  представителство само в България. Разпределението е  60% на 40% в полза на мултинационалните компании. Служителите, които са част от мултинационални  компании са със средно ниво на ангажираност от 66%. То е с 6% по-високо от ангажираността на служителите,  част от изцяло българските компании.Служителите на мултинационалните компании са  по-удовлетворени (от тези в изцяло българските) от репутацията на компанията, в която работят, от възможностите за развитие, които им се предоставят и от  работата с преките си ръководители. В същото време служителите в изцяло българските  компании намират по-добър баланс между работа и  личен живот.

Най-ангажирани са служителите от Фармацевтичния сектор, следвани от сектор ИТ и участвалите компании от сектор Транспорт и Логистика.

Сектор Аутсорсинг услуги в България заема една от последните позиции по отношение на ангажираност  на служителите.

През 2016 година най-ниското ниво на ангажираност  се наблюдава сред най-младите служители – тези на  възраст до 25 години. На фона на останалите групи,тяхното ниво на ангажираност е 56%.

Aоn провежда проучването в България за десета година. Към момента компанията разполага с най-всеобхватната и мащабна база данни на служителски мнения в страната. За този период са изследвани общо над 500 компании от най-разнообразни сектори на икономиката. Компанията разполага с база данни с 134 000 мнения на служители и 1750 мнения на топ мениджъри, които представляват повече от 450 000 заети в икономиката ни.

Доказано е и е безспорен факт, че ангажираните  служители са по-щастливи, по-продуктивни ипо-ефективни. Aon провежда проучването на  мнението и ангажираността на служителите всяка  година в цял свят и резултатите показват, чепо-ангажираните служители имат средно с 25%  по-малко отсъствия от работа, по-висока  производителност, по-малко болнични, по-малкоинциденти, свързани с безопасността на работното  място. Освен това, по-високата ангажираност  допринася за повече удовлетворени клиенти,по-качествено изпълнение на работа и има пряко  отражение върху финансовите показатели на  компанията.

В проучването през 2016 година се включиха общо 58 компании от повече от 8 индустрии. Близо 15793 служители споделиха мнението си за своя работодател и 343 топ мениджъри оцениха компаниите, които управляват.Тази година традиционно участват както  мултинационални компании, така и компании с  представителство само в България. Разпределението е  60% на 40% в полза на мултинационалнитекомпании.Служителите, които са част от мултинационални  компании са със средно ниво на ангажираност от 66%. То е с 6% по-високо от ангажираността на служителите,  част от изцяло българските компании.Служителите на мултинационалните компании са  по-удовлетворени (от тези в изцяло българските) от репутацията на компанията, в която работят, отвъзможностите за развитие, които им се предоставят и от  работата с преките си ръководители. В същото време служителите в изцяло българските  компании намират по-добър баланс между работа и  личен живот.

Най-ангажирани са служителите от Фармацевтичния сектор, следвани от сектор ИТи участвалите компании от сектор Транспорт и Логистика.

Сектор Аутсорсинг услуги в България заема една от последните позиции по отношение на ангажираност  на служителите. Едва 36% от всички изследвани2415  служители споделят, че в компанията, в която  работят има ефективен процес, който им помага да идентифицират правилно областите им за развитие.Заедно с това едва 47% са абсолютно съгласни ствърдението:„Компанията, в която работя ме мотивира  да давам най-доброто от себе си всеки ден“.

Ангажираността на служителите в България остава стабилна и сравнително висока. Спрямо 2015г. се повишава с 4% - от 61% до 65%. Този резултат поставя страната ни на едни от челните места по ангажирани служители в региона на Централна и Източна Европа. От всички изследвани служители, средно 65% са ангажирани с бизнеса на компанията, в която работят. Това означава, че те я препоръчват на свои колеги, приятели и познати като добро място за работа. От друга страна ангажираните служители рядко мислят за напускане и не търсят други възможности на пазара на труда. Те влагат много повече, отколкото се очаква от тях на работа всеки ден.

През 2016 година най-нискотониво на ангажираност  се наблюдава сред най-младите служители – тези на  възраст до 25 години. На фона на останалите групи,тяхното ниво на ангажираност е 56%. А не са ли  именно това служителите, които би трябвало да са  най-мотивирани и ангажирани, в началото на  работната си кариера?

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 10.08   258 г. – В Рим е изгорен свети Лаврентий Римски. 610 г. – Ислям: Мохамед започва да получава Корана от Господ чрез ангела Гавраил. 654 г. – Евгений I е...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net