Властите в ЕС и САЩ ще получават личните ни данни от резервации за полети

18.11.2011 | 09:06
по статията работи:
Целта на споразумението, подписано вчера, е да се води по-успешна борба с тежките международни престъпления и тероризма
Властите в ЕС и САЩ ще получават личните ни данни от резервации за полети

Европейският съюз (ЕС) и САЩ подписаха ново споразумение за предаването на информация и данни за пасажерите от полети (резервационни данни на пътниците passenger name record - PNR) вчера  (17 ноември 2011 г.), съобщи Европейската комисия (ЕК).

Целта на договора е съответните органи да разполагат с PNR данните, за да се води по-успешна борба с тежките международни престъпления и тероризма. Както споразумението от 2007 година, новото споразумение дава възможност за предаването на 19 категории данни, сред които са имената на пътниците, техният маршрут и къде са закупили билетите си.

Въздушните превозвачи ще предават на американското министерство на вътрешната сигурност PNR данните от всички полети между ЕС и САЩ. Американските власти (Министерството на вътрешната сигурност) ще бъдат задължени да обменят PNR данните и аналитичната информация, получена от тези данни, с правоприлагащите и съдебните органи в ЕС.

В споразумението подробно се описват целите, за които американските власти могат да използват PNR данните, а именно - предотвратяване, разкриване, разследване и преследване на терористични и международни престъпления, за които наказанието е лишаване от свобода за срок от три години или повече. Леките престъпления следователно са изключени. PNR данните ще се използват в борбата с тежки престъпления, като трафика на наркотици, трафика на хора и тероризма.

В споразумението се определят зачитащи правото на личен живот правила за това как и за какъв срок могат да се съхраняват PNR данните. Данните ще бъдат деперсонализирани шест месеца след получаването им от американските власти. Пет години по-късно деперсонализираните данни ще бъдат прехвърляни в пасивна база данни и достъпът на американски служители до нея ще подлежи на по-строги изисквания. Общата продължителност на съхранение на данните е ограничена до 10 години за тежки международни престъпления. Данните ще бъдат достъпни за период от 15 години само когато става въпрос за тероризъм.

Споразумението съдържа и подробни предпазни мерки относно правото на защита на данните, което пътниците имат. Пътниците могат да получат достъп до своите PNR данни в американското министерството на вътрешната сигурност, за да ги коригират и заличат. Освен това те имат право на административно и съдебно обезщетение в съответствие с предвиденото в американското законодателство. Американското министерство на вътрешната сигурност и въздушните превозвачи трябва да предоставят на пътниците цялата информация относно използването на PNR данните и относно начините, по които пътниците могат да упражнят правата си.

Забранява се американските власти да вземат решения с неблагоприятно въздействие единствено на базата на автоматизирана обработка на данните. В този процес винаги трябва да участва и физическо лице, за да се предотврати използването на PNR данните за незаконно изготвяне на профили. В споразумението се определят много строги условия за използването на чувствителни данни, които биха могли да разкрият например религиозните убеждения или сексуалната ориентация на пътниците.

Договорът съдържа подробни разпоредби относно сигурността на данните, за да се предотврати тяхното изгубване или нарушаване на правото на личен живот. Цялата обработка на PNR данните се регистрира за целите на извършването на надзор и одит. Независими органи, сред които и американският Конгрес, ще упражняват надзор над американското министерството на вътрешната сигурност.

Припомняме ви, през 2007 г. Европейският съюз подписа споразумение със Съединените щати относно предаването и обработката на данни от досиетата на пътниците (PNR данни) въз основа на набор от ангажименти, които Министерството на вътрешната сигурност пое. Това споразумение се прилага временно.

На 5 май 2010 г. Европейският парламент прие резолюция, в която поиска споразумението да бъде предоговорено. На 2 декември 2010 г. Съветът даде разрешение на Комисията да договори ново споразумение със САЩ относно предаването на PNR данни, което бе последвано от незабавно започване на разговорите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 18.09   96 г. – След убийството на Домициан за римски император е определен Нерва – първият от Петимата добри императори. 1502 г. – Христофор Колумб достига...
Полезно от Мрежата
7sport.net