България е на 40-о място по икономическа свобода в света 1

07.10.2014 | 15:55
по статията работи: Георги Велев
Показателите ни не се подобряват реално, ами другите страни изостават, смятат анализаторите
България е на 40-о място по икономическа свобода в света

България се нарежда на 40-о място от 152 страни по икономическа свобода. Това показва годишният анализ изготвен от канадския институт „Фрейзър”, представен от Института за пазарна икономика. Докладът представя картината през 2012 г. – последната година, за която има налични официални данни за всички страни. 

България е наредена на 40-о място в доклада като страната ни има 7,29 точки от максималните 10. Това е леко повишение в сравнение с миналата година, когато страната имаше 7,28 точки и беше класирана на 49-то място. Напредването в класацията се дължи на изоставането на други страни, а не на символичното подобряване на резултата на България. В Европейския съюз резултатът на страните варира от 7,84 т. за Финландия (10-то място в класацията) до 6,57 т. за Словения (105-то място в класацията). България е на 21-во място сред страните в ЕС, като този път се нарежда заедно с Испания, която има същия резултат.

Няколко са основните икономически фактори, които влияят на свободата у нас. Едната е размер на правителството (6,99 точки) –  тук България получава максималните точки за плоския данък, но общият резултат отново е намален заради големия размер на държавните трансфери и субсидии. Резултатът допълнително се влошава от увеличения обем на държавните инвестиции, който през 2011 г. е под 15% от общите инвестиции, но през 2012 г. вече се движи между 15 и 20% от общите инвестиции.

В сферата законодателна структура и неприкосновеност на частната собственост страната ни получава 4,98 точки и тук получаваме най-ниска оценка. Основните причини за това са слабите оценки за независимостта и безпристрастността на съда, както и тези за доверието в полицията. Резултатът на България дори намалява през 2012 г. спрямо предходната точно в тези най-проблемни области. 

По параграфа „Достъп до сигурни и стабилни пари“ страната ни от години получава най-високата оценка. Тази година сме получи 9,47 точки от изследването. Валутният борд продължава да гарантира стабилни пари, а инфлацията през 2012 г. остава сравнително ниска.

В свобода на международната търговия страната ни получава 7,58 точки. Тук резултатът отразява ниските мита в международната търговия, но и отрицателното влияние на регулаторните  пречки.

По отношение на регулиране на кредита, труда и бизнеса сме получили 7,92 точки. Това е в следствие на относително слабото регулиране на кредитните пазари и същевременно - от тежките регулации за труда и бизнеса. През 2012 г. показателите, които засягат пречките пред бизнеса, получават малко по-добри оценки в сравнение с предходните няколко години. Въпреки това оценките отразяват все още изключително тежките административни изисквания към бизнеса, множеството трудности при наемането и освобождаването на работници и високото ниво на корупция сред администрацията, става ясно от анализа.

Кой е първи по икономическа свобода?

Хонконг отново е начело на класацията, като след него са Сингапур, Нова Зеландия и Швейцария. „Данните за 2012 г. поставят Хонконг за първо място. Продължаващите протести в момента показват колко много може да загуби страната, ако върховенството на закона и справедливото третиране на всички лица бъдат подкопани. Заплахата от континенталното китайско влияние върху правната система в Хонконг и опитите за налагане на държавен контрол върху съдиите и техните решения могат да превърнат върховенството на закона в политически инструмент. Това е атака срещу бъдещия просперитет и международния авторитет на Хонконг”, смятат авторите на анализа.

За поредна година Венецуела е страната с най-ниска икономическа свобода. Средната оценка за икономическата свобода по света намалява леко до 6,84 точки от максималните 10 в сравнение с 6,87 през миналата година.
САЩ, които дълги години се считаха за бастион на икономическата свобода, сега се класират на 12-то място в света. В резултат от отслабеното върховенство на закона, увеличеното регулиране от страна на правителството и ефектите от войните срещу тероризма и наркотиците, САЩ главоломно падат надолу в класацията в сравнение с 2000 г., когато страната беше на второ място в света.

Изследването показва, че гражданите на държавите с висока степен на икономическа свобода се радват на по-високо благосъстояние, повече политически и граждански свободи и по-дълга продължителност на живота. Основите на икономическата свобода са личният избор, свободната размяна, конкурентната среда и сигурността на частната собственост, припомнят анализаторите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Петко Свиленов 07.10.2014 | 16:55
<a href="https://www.facebook.com/">Facebook</a> плод на икономическата свобода ли е?
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 30.06   350 г. – Римският узурпатор Непоциан от Константиновата династия е победен и убит от въоръжените сили на узурпатора Магненций. 763 г. – В битката при Анхиало...