Сметната пaлата ще направи 466 одита през 2014 г.

14.01.2014 | 16:43
по статията работи: Ростислава Иванова
184 от проверките са на финансови одити за 2013 г
Сметната пaлата ще направи 466 одита през 2014 г.
Снимка: Sxc.hu

Сметната плата ще извърши 466 одита през настоящата година. Сред тях са проверките на Сребърният фонд, „Български пощи“, „Метрополитен“, фонд „Земеделие“, програма „Млад Фермер“, Агенцията за дипломатически имоти, спонсорът на МВР – БМВ, Спешната помощ и др. Очаква се през тази година да бъдат ревизирани разходите на политическите партии, на държавните организации и секторите, на изразходване на европейски средства и на ресори, представляващи голям обществен интерес.

184 от проверките са на финансови одити за 2013 г., Освен регулярните задължителни проверки, много от делата са избрани заради високата оценка на риска, както и заради медийни публикации. Институцията разполага с 440 одитора, които да свършат обемната работа.

Това анонсира председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров, който представи одитната програма на институцията за 2014 г. Сред фокусите на независимия одитен орган ще е проверката на резултатите от радходването на обществени средства, тъй като в повечето случаи се оказва, че няма възвръщаемост на финансовите ресурси в конкретни положителни резултати.

Извън задължителните одити основните критерии за избор на обекти за проверяване са глобалният и рисковият фактор, подчерта Димитров. Ще бъдат направени и координирани одити на българската и Европейската сметна палата по разходването на европейски средства.

Сред основните задачи на институцията през 2014 г. ще бъдат финансовите проверки на 11 областни администрации, 28 общини, Сребърния фонд, Агенция „Пътища“, Агенция „Пътна инфраструктура“, Агенцията по горите, фонд „Земеделие“ и други.

Интерес за проверяващите представлява и първият досега одит на фирмата – основен дарител на МВР – Безконтролни мултиплексорни вериги (БМВ), която е собственост на вътрешното министерство. Според председателя на одитния орган в случая са под въпрос финансовите взаимоотношения между МВР и БМВ. В обсега на проверяващата институция тази година попада министерството на образованието и науката и търговските дружества към него, като например “Студентски столове и общежития”, разходите за научни постижения и условията за работа на учените и др.

Предстои да бъде одитирана и Програмата за социално подпомагане. Целта е да се види какъв е ефектът от наливането на толкова много пари и дали това не генерира още по-голяма бедност, посочи Валери Димитров. Ще бъде направена проверка на ефективността на Спешната медицинска помощ у нас заради големия брой късни пристигания на линейките и произтичащите от това смъртни случаи.

По методиката за анализ на риска са избрали незадължителните одити и затова са включили направлението на столичния главен архитект Петър Диков, тъй като става въпрос за рисков сектор и сериозно обществено имущество.

Работата на Агенцията по бежанците ще бъде проследена няколко години назад, за да се установи до колко получилите бежански статут чужди граждани с обществени средства са се интегрирали в нашето общество, което е и основната цел на агенцията. От медийни публикации е провокирана проверката на концесията на находището на злато в Челопеч с концесионер „Дънди прешъс“.

Сметната палата ще проверява и компанията „Метрополитен“ и нейните 63 вътрешни дружества, които обслужват столичното метро. Одитът й ще обхване този път и ефектът от отпускането на 700 млн. лв. държавни средства годишно за социалната защита на уязвимите групи от населението.

Сегашният закон за политическите партии не задължава тези формирования да оповестяват разходите си и това спъва одита на Сметната палата, заяви още проф. Димитров. Той е внесъл искане за промяна в Закона за партиите, с която да се осигури публичност на техните разходи, което сега те не са задължени да правят. Целта е партиите да поддържат актуални данни публичния регистър с данни за харчовете си.

Одитът на финансовите им разходи за парламентарния вот през 2013 г. ще бъде направен до 12 май. 

Заради предстоящите избори за Европарламент ще бъде направен одит за приходите на кампаниите. Отделно ще бъде проследено и предоставеното на партийните формирования имущество през 2013 г. От партийните одити, ще има два доклада за имущества на партиите и изборите, обясниха от ръководството.

Оцени статията:
5.00/3
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 08.08   1709 г. – В Португалия е извършен първият успешен опит за полет с балон, изпълнен с топъл въздух. 1786 г. – С покоряването на връх Монблан Жак Балма и Мишел...