Отпускат 4,5 млн. лв. от бюджета на Фонд "Земеделие" за застраховки

02.06.2010 | 17:35
по статията работи:
Противоградовите ракети за сезона, с които разполага Изпълнителната агенция по градушките са недостатъчни
Отпускат 4,5 млн. лв. от бюджета на Фонд "Земеделие" за застраховки

През тази година от бюджета на Държавен фонд „Земеделие" ще бъдат отпуснати 4,5 млн. лева за застраховки. Застрахователната полица покрива щети до 500 лева на декар, като тя струва 6%. 80% от нея се поема от Държавен фонд „Земеделие", в случай, че тя е за общоприетите рискове, включително и за градушка. По втората схема финансовият ресурс, който може да бъде усвоен е в размер на 220 млн. лева. Това заяви днес заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров откри, който градозащитния сезон в най-новата структура на Изпълнителната агенция по градушките в село Петрово, Старозагорско. Контролният пункт е открит през 1989 г.

По схемата за застраховане страната ни може да усвои финансов ресурс в размер на 33 млн. евро за три години, каза още Димитров.

С днешната церемония искаме да покажем, че държавата не е абдикирала от тази услуга към земеделските производители, подчерта заместник-министърът и допълни, че на държавно ниво се работи активно в областта на защитата на продукцията на земеделските стопани. Доказателство за това са нотифицираните държавни помощи, разрешени от ЕК през месец март - едната е за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция, а другата е за компенсиране на загуби на земеделски производители за напълно пропаднали плоши, вследствие на настъпили неблагоприятни климатични условия - суша и градушка.

Противоградовите ракети за сезона, с които разполага Изпълнителната агенция по градушките /ИАГ/ са недостатъчни. Причина за това е ненавременната заявка и поискани средства за осигуряване с ракети от предишното ръководство на агенцията, което е освободено от 29 април 2010 г., съобщиха от МЗХ.

Не се предвижда намаляване броя на полигоните, ракетните площадки и защитаваната територия, въпреки заявеното намерение за преструктуриране на агенцията в търговско дружество. На този етап няма да има и съкращаване на служители, уточни заместник- министър Цветан Димитров.

Защитаваната от ИАГ територия е 17 млн. дка, от които 22 млн. дка са обработваеми площи. Те са разположени в областите - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 10.09   1588 г. – В Англия се завръща третата морска експедиция обиколила света, начело с Томас Кавендиш. 1611 г. – Въстание в Янина. 1627 г. – Започва обсадата...