Отпускат 51 млн. лева за разплащания по „Околна среда“

23.09.2014 | 20:32
по статията работи: Георги Велев
До 15 октомври ще бъдат изпратени в Брюксел последните варианти на новите оперативни програми
Отпускат 51 млн. лева за разплащания по „Околна среда“
Снимка: Sxc.hu

Нови 51 млн. лв. ще бъдат разплатени по Оперативна програма „Околна среда 2007 - 2013 г.“ на бенефициентите още тази седмица.  Средствата са отпуснати от Министерството на финансите, след искане за лимит, подаден в средата на август от управляващия орган на програмата. С това текущо разплащане ще се гарантира продължаване на работата по изпълнение на проектите.

За пореден път този месец управляващия орган на програмата за околна среда получава лимит от Министерството на финансите. От програмата са подали искане за лимит към Министерство на финансите за разходи на бенефициенти за още 36 млн. лева.

Бенефициентите, на които ще бъдат разплатени средства са: общините Благоевград, Панагюрище, Сливен, Бургас, Свиленград, Първомай, Аксаково, Бяла (Варна), Столична община (Банкя), Казанлък, Кърджали, Добрич и Луковит. Средства ще бъдат отпуснати и на, Дирекция „Национално служба за защита на природата“ в МОСВ, Дирекция на Природен парк „Беласица“ и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в МВР.

Очаква се през следващия месец да бъдат възстановени поне част от плащания по "Околна среда", след направените финансови корекции по нея.

Междувременно правителството продължава разговорите с Европейската комисия за новите оперативни програми. В най-напреднала фаза са те за програмата „Човешки ресурси“, чийто финален вариант ще бъде разгледан на предстоящото заседание на Министерски съвет, обясниха днес от пресслужбата на вицепремиера Илияна Цанова.

Напредък в преговорния процес има програма „Региони в растеж“, където двете страни са обсъждали редица варианти за запазване на 67-те града, предложени за финансиране, включително обособяването на водещи центрове на растеж и към тях малки градове с подкрепящи функции. По отношение на инвестициите в сектора на здравеопазването, безспорен приоритет е спешната медицинска помощ. Останалите инвестиции са обвързани с конкретните реформи в сектора.

Има и напредък в разговорите с ЕК по новата програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, чийто актуализиран вариант е изпратен в Брюксел. С успех е преминало и обсъждането в рамките на тематичната работна група. Вече са коментирани видът и размерът на финансовите инструменти, чието използване Европейската комисия силно препоръчва по всички приоритетни оси на програма „Иновации и конкурентоспособност“. Анализите, които предстои да бъдат завършени в най-скоро време, ще определят параметрите на финансовите инструменти и по други програми – „Околна среда“, „Регионално развитие“ и „Човешки ресурси“. Беше подчертано, че това е подходящ механизъм за привличане на частен ресурс и финансиране на повече проекти.

Ключов момент в аргументацията на всички програми е устойчивостта на инвестициите в икономическата, социалната и образователната сфери. Очаква се до 15 октомври актуализираните варианти по оперативните програми да бъдат изпратени в Брюксел, след което Комисията може да изпрати отново коментари или да покани управляващите органи на среща.

„Отчитаме максимална мобилизация както на политическо, така и на експертно ниво за отразяването на коментарите на Европейската комисия и решаването на отворените въпроси. След края на първия кръг от преговорите с партньорите ни от Брюксел ще отчетем публично напредъка по всички програми за периода 2014-2020 г. Финалните варианти на програмите ще бъдат официално изпратени в Комисията чрез системата SFC 2007, само след като бъдат изяснени всички технически детайли и бъдат решени откритите въпроси. По този начин ще избегнем връщането от страна на ЕК на коментари по едни и същи теми и можем да постигнем максимално бързо одобрение на програмите от страна на Комисията“, коментира вицепремиерът по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 26.07   811 г. – В Битката при Върбишкия проход българският кан Крум разгромява войската на византийския император Никифор I, а самият император е убит. 1529 г. –...