Терзиева: 67% от евросредствата ще отидат за градовете

13.02.2014 | 12:34
по статията работи: Елица Елефтерова
До края на годината ще бъдат изградени над 90 км нови пътища, увери тя
Терзиева: 67% от евросредствата ще отидат за градовете

През новия планов период приоритет ще бъде градското развитие, съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. 67% от евросредствата ще отидат за градовете. За енергийна ефективност е предвидено да се похарчат 20% от парите, а останалите ще бъдат похарчени за социална, здравна и културно-историческа инфраструктура в общините. 

Целта на министъра е инвестициите в регионите да се правят интегрирано, а не “на парче“, за да има ефект, проектите да са устойчиви и да създават растеж и работни места.

Няма да се строи в природен парк "Странджа"

Строителство в природен парк “Странджа” няма да бъде допуснато, докато не се изготви нов Общ устройствен план на община Царево, съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Министърът подчерта, че планът е трябвало да бъде преразгледан не само заради липсващата екологична оценка, но и заради законодателните и социално-икономически промени, които са настъпили през последните години, по време на съдебните битки за устройствения план, се посочва в съобщение на Министерство на регионалното развитие.

Европроектите

В понеделник ще се сключи договор за предоставяне на безвъзмездно европейско финансиране за изграждането на Северната скоростна тангента, както и договорът за строителство, съобщи Терзиева и припомни, че проектът се финансира по Оперативна програма “Регионално развитие”.  

През май миналата година имаше риск от загуба на 250 млн. лв. по Оперативна програма „Регионално развитие“, но чрез проекта за Северна скоростна тангента не е загубен нито евроцент, стана ясно от думите й.

Регионалният министър посочи, че през новия програмен период страната ни може да разчита на 1,4 млрд. евро по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Сумата все още е индикативна, тъй като преговорите с Европейската комисия продължават и до края на февруари ще се състои нова техническа среща между българските и европейските власти, на която ще се обсъжда програмата за развитие на регионите.

Повече пътища

До края на годината ще бъдат изградени над 90 км републикански пътища. Терзиева подчерта, че тази година трябва да бъде довършена магистрала “Марица”, ЛОТ 4 на “Струма”, обходният път на Враца и първата отсечка от Западната дъга на Софийския околовръстен път.

Приоритет на правителството е засилването на ремонтите на пътищата втори и трети клас, които имат важно социално-икономическо значение за регионите, в които се намират, посочи тя. 

За ремонт на малките пътища трябва да се влагат по 70-150 млн. лв. годишно. През настоящата година само по линия на публичната инвестиционна програма са отпуснати 50 млн. лева, с които ще се финансират 22 проекта.

За ремонти на второкласната и третокласна пътна мрежа ще отидат и спестените пари от зимното поддържане на пътищата, увери регионалният министър. До момента са икономисани близо 8 млн. лева заради хубавото време, като в края на сезона ще е ясна точната сума.

Отделно за ремонти на пътища са предвидени и 200 млн. лева по програмата “Транзитни пътища V”, която се финансира със заем от Европейската инвестиционна банка.

“Досега главно се наблягаше на големите инфраструктурни проекти, които не ги слагаме във фризера, напротив, продължаваме ги, но трябва да се обърне внимание на малките пътища. Пътните връзки са важни за развитието, растежа и създаването на работни места”, коментира министър Терзиева.

„По отношение на пътното строителство вече свърши ерата на най-ниската цена“, заяви министър Терзиева. Тя обясни, че за тази цел с АПИ се разработват  нови процедури и най-ниската цена не е водещ фактор.

Развиват ВиК сектора

Сред приоритетите на министерството Терзиева открои и ВиК сектора. За тази година е предвидено да се сключат договори за над 140 млн. лева. От тях 43 млн. лева са за изграждането на ключови язовири и ремонт на водопроводи.

През годината ще започне и строителството на язовирите „Пловдивци“ и „Луда Яна“, както и рехабилитацията на яз. „Студена“, край Перник. Планира се да започне и проектирането на язовир „Нейковци“, край Трявна.

 

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 24.09   622 г. – Мохамед и неговите последователи завършват своята хиджра от Мека до Медина, за да избегнат религиозни гонения. 1689 г. – Български доброволци участват...