България e на 34-то място от 36 държави в застраховането на търговски кредити

24.07.2019 | 12:40
по статията работи: econ.bg
България e на 34-то място от 36 държави в застраховането на търговски кредити

Блокирането на ресурси пречи на инвестициите и навлизането на нови пазари

Очакват се допълнителни затруднения за малките и средни предприятия заради затягане на режима на отпускане на банкови кредити в Европа

София – 24 юли, 2019 г. – С 93 дни среден период на блокиране на оборотните средства на големите компании у нас за 2018 година, България се нарежда на 34-то място от 36 държави в глобалното проучване на световния лидер в застраховането на търговски кредити - Euler Hermes. Показателят дава индикация за степента на финансова дисциплина на бизнеса и възможостите за освобождаване на средства за инвестиции, модернизация и експанзия. Той се определя по следния начин:

Необходимост от оборотен капитал =

Материални запаси + вземания от клиенти – задължения към доставчици

Времетраене на един оборот на оборотния капитал, измерен в дни =

Средният размер на общо ангажирания оборотен капитал x 365/ Годишните продажби

Освен че показателят за България е значително над средното в световен мащаб (70 дни), той се е покачил с 3 дни в сравнение с предходната година. С по-лошо управление на оборотния капитал са само Китай и Саудитска Арабия. Секторите с най-дълъг среден период за един оборот на оборотния капитал у нас пък са Стоки за бита (170 дни), Автомобили (164 дни) и Метали (134 дни).

Изследването на Euler Hermes индкира негативна тенденция на глобално ниво, като отчетените средни нива от 70 дни са най-лошите от 2012 година насам. Калкулирано в стойност това показва, че през предходната година бизнесът в световен мащаб е отделил 12% повече или 820 млрд. щ.д. за оборотни средства вместо да ги насочи към инвестиции, модернизация, развитие на нови продукти, географска експанзия или покриване на дългове.

Очакването на експертите на Euler Hermes е през 2019 година компаниите на глобално ниво да вземат мерки за оптимизиране на паричния поток и да повишат финансовата си дисциплина с търсене на възможности за намаляване на сроковете за получаване на вземанията и преразглеждане на материалните запаси. Това е свързано със забавянето на икономическия ръст в световен мащаб и засилване на усещането за икономическа несигурност. Така прогнозата на анализаторите е в края на текущата година нуждата от оборотен капитал на глобално ниво да се намали на 68 дни средно.

Намаляването на сроковете, в които компаниите получават дължимите към тях плащания, е основен механизъм за оптимизиране на паричния поток. То е необходимо не само, за да се обезпечи развитието на бизнеса, но и неговата стабилност.”, обяснява Камелия Попова, Управител на Euler Hermes за България. “Застраховките на търговските кредити е ключов инструмент в тази посока, на който разчитат милиони компании по света.”, допълва тя.

Оптимизирането на паричния поток е още по-сериозен проблем за малките и средни предприятия, както у нас, така и в световен мащаб, показва още изследването на Euler Hermes. При тях дните на времетраене на един оборот на обортния капитал е с около месец по-висока в сравнение с големите компании. В допълнение експертите от Euler Hermes индикират още едно очаквано затруднение - отпускането на банкови кредити за малкия и среден бизнес в Европа се очаква да стане по-трудно заради допълнителни регулации, които навлизат заедно с директивите Базел III и Базел IV. Според анализите това ще доведе до съществена промяна на Стария континент, където банковите кредити формират около 70% от външното финансиране за малките и средни предприятия. За сравнение в САЩ този дял е значително по-нисък – около 40%.

Най-осезаемо се очаква да се усети “затягането” при отпускане на по-малки кредити – до 1,5 млн. евро. Това засяга най-вече бизнеса в държави като Испания и Италия. Съответно като допълнителен ефект кредитите за малкия и среден бизнес ще поскъпнат съществено.

В резултат на променените условия, компаниите ще търсят алтернативно финансиране директни заеми от частни инвестотири, които се очаква да се превърнат в ключов фактор за икономическото развитие. Според прогнозите на експертите различни фондове ще осигурят общо 65 млрд. евро годишно за подкрепа на малките и средни предприятия в Еврозоната.

В контекста на завишени изисквания към малкия и средния бизнес в процеса на получаване на финансиране, наличието на застраховка на търговските кредити става ключово предимство. От една страна това осигурява спокойствие на компаниите да оперират в по-напрегната и динамична среда. От друга – дава допълнителна гаранция на различните източници на финансиране в процеса на преглед на кандидатите за кредит.”, обяснява Камелия Попова, Управител на Euler Hermes за България и припомня, че при по-малките компании дори забава или неплащане на задължение по една единствена сделка може да предизвика фалит.

В България Euler Hermes отчитат троен ръст на запитванията за застраховки на кредитния риск за 2018 година спрямо предходната. За година компанията е увеличила с 20% общата стойност на обезпеченията, които осигурява на българския пазар, като тя вече надхвърля 1,2 млрд. евро.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор...
Полезно от Мрежата
7sport.net