Игнатов: "Образователната ни система е добра, но..."

24.11.2010 | 20:08
по статията работи: Апостол Апостолов
Предвидени са 60 млн. лв. за квалификация на учители. Ранното отпадане на деца и липсата на прагматична насоченост са едни от сериозните проблеми в системата
Игнатов: "Образователната ни система е добра, но..."

Основен проблем пред българското образование е ранното отпадане на децата от училище. В тази връзка, като се имат предвид тенденциите към нарастване на дела на застаряващото население, трябва да се стимулира ученето през целия живот. Това заяви образователният министър Сергей Игнатов по време на започналия днес Български икономически форум, на който Econ.bg е медиен партньор.

Заради ранното отпадане от училище беше въведена задължителната предучилищна подготовка на 5-годишните деца, подчерта министърът и посочи, че в детските градини има много деца, на които българският език не е майчин. Те отиват в училище, а не могат да комуникират на български. Това създава предпоставка такива деца да отпадат рано от училище. Проектът цели да бъде намален броят на ранно отпадналите, аргументира се министърът.

В изложението си министърът подчерта, че в сферата на средното образование приключва работата по Закона за училищното образование. С промените се изменя философията на образованието. Ние променяме цялата образователна структура, така че в центъра й да стои ученикът, а не учителят. Целта на закона е да замени репродуктивния стил в българското образование, подчерта образователният министър.

Сергей Игнатов ракри, че ще се акцентира и върху квалификацията на българските учители. За следващата година са предвидени 60 млн. лв. за тази цел.

Кризата в образованието е породена, защото е накъсана връзката между държавните институции и бизнеса, смята министърът.

Според него образователната ни система е добра, но се нуждае от засилени прагматични решения.

В сферата на висшето образование ресорният министър определи като голям успех въвеждането на рейтинговата система на университетите, независимо, че няколко университета изказаха недоволство от нея. Един от тези университети е Шуменският.  Игнатов изтъкна, че системата е насочена към изхода на образователния процес, с цел да се проследи какви кадри произвеждат висшите учебни заведения у нас.

В заключение министърът изтъкна, че предстои да стартират пилотни проекти в няколко общини. От следващата година местните училища ще се свържат с фирмите и в тях ще се усвояват занаяти, които са от ключово значение за региона. По този начин образованието ще отговаря на изискванията на бизнеса, посочи Игнатов.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 16.09   1620 г. – От Плимут (Англия) потегля корабът Мейфлауър, чиито пътници създават в Плимут (Масачузетс), първата английска колония в Америка. 1794 г. – Стойко...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net