Започна изграждането на водния цикъл на Враца

10.12.2012 | 18:45
по статията работи: Лили Бончева
Проектът на стойност 136 млн. лв. се реализира по ОП "Околна среда"
Започна изграждането на водния цикъл на Враца
Снимка: Thinkstock/Guliver

Днес беше направена първата копка на строителството на Интегрирания проект за воден цикъл на Враца. Срокът за изпълнение на проекта е 22 месеца, като са предвидени и 12 месеца за отстраняване на дефекти. Стойността е 136 373 288,07 лв. и се реализира със средства по ОП „Околна среда 2007-2013“.

По проекта ще бъдат отворени много работни места. Само за строителните дейности проектът ще осигури заетост общо на 144 души от областта. В това число чрез програма „Подкрепа за заетост“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ към момента са наети 20 безработни лица регистрирани в „Бюрото по труда“- гр. Враца, като от тази възможност съвсем скоро ще се възползват още 50 души.

В церемонията днес присъстваха министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, кметът на Враца инж. Николай Иванов, министърът на околната среда и водите Нона Караджова, министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, областният управител на област Враца Пепа Владимирова и народни представители от региона.

„Убеден съм, че след няколко години Враца ще изглежда по съвсем различен начин с реализирането на тези широкомащабни инвестиции – проектът за цялостната инфраструктура на ВиК мрежата на града, пречиствателната станция, депото за сепариране на отпадъци, също така газификацията, която стартирахме преди 4 години и предстоящия през пролетта строеж на пътя Мездра-Ботевград. Сигурен съм, че това ще даде възможност за привличането на сериозни инвестиции в града и връщането на младите хора в региона“, каза министър Тотю Младенов в изказването си на церемонията по стартиране на строителните дейности.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова каза, че със старта на проекта се поставя началото на изключително важната екологична инфраструктура на града за следващите 50 години. От социална гледна точка това ще доведе до подобряване качеството на ВиК услугите за населението и жизнените условия като цяло; намаляване на общите водни загуби с 65% и свързване на потребителите към мрежата за отпадни води.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 23.05   1430 г. – Жана д'Арк попада в плен на бургундите, докато се опитва да освободи Компиен. 1498 г. – Джироламо Савонарола, италиански духовник и политически...