Трябват дългосрочни реформи в областта на заетостта, посочва доклад на ЕК

16.12.2009 | 10:25
по статията работи:
Очакванията на комисията са и през следващата година безработицата в ЕС да се увеличава, но вече с по-бавни темпове
Трябват дългосрочни реформи в областта на заетостта, посочва доклад на ЕК

Мерките за ответна реакция на кризата и финансовата помощ от страна на ЕС помогнаха за отстраняване на негативните последици от спада на пазарите на труда в ЕС през 2009 г., се казва в доклад на Европейската комисия (ЕК). Но за да бъдат подготвени условията за успешен изход от кризата, тези мерки трябва да бъдат съгласувани с дългосрочните реформи в областта на заетостта. Проектът на съвместен доклад за заетостта ще бъде предмет на обсъждане от министрите на заетостта и социалните въпроси в Съвета през март 2010 г. и ще допринесе за новата стратегия на ЕС за растеж и работни места за периода до 2020 г., която следва да бъде приета от лидерите на ЕС през пролетта на 2010 г.

Съставеният от ЕК проект на съвместен доклад за заетостта представлява анализ на предприетите в целия ЕС действия за запазване на работни места и подпомагане на лицата, изправени пред трудности, и очертава предизвикателствата, които все още предстоят. След силното влошаване на положението на пазарите на труда през 2009 г. под влияние на икономическия спад, през следващата година безработицата се очаква да продължи да се повишава във всички страни на ЕС, макар и с по-бавен темп. Въпреки че през следващите две години се очаква постепенно икономическо възстановяване, на пазарите на труда ще е необходим по-дълъг период от време, за да реагират. Определени групи бяха засегнати особено силно: младежи, мигранти и нискоквалифицирани работници.

Държавите-членки значително активизираха прилагането на политиките си в областта на заетостта и социалните въпроси в рамките на трите приоритета на Стратегията на ЕС в областта на заетостта с цел незабавно стимулиране за икономиката и защита на уязвими групи от последиците от кризата. В много страни обществените служби по заетостта бяха укрепени, за да се справят с повишената безработица, а финансовата помощ, отпусната от Европейския социален фонд и от Европейския фонд за приспособяване към глобализацията подпомогна силно държавите-членки за финансиране на антикризисни действия.

Системите за социална защита доказаха своята ефективност: автоматичните механизми за стабилизация ограничиха непосредствените социални последици от спада, макар и в различна степен в рамките на ЕС. Способността на държавите-членки за посрещане на растящото търсене на социална сигурност силно варира, което подчертава необходимостта от устойчиви политики за активизиране на неработещите.

Бъдещи стъпки

Основното предизвикателство за ЕС и държавите-членки сега е да се създаде точната рамка за трайно възстановяване на пазара на труда. Успешните стратегии за изход от кризата, които подготвят едновременно физическите лица и дружествата за посрещане на структурните предизвикателства, от една страна, и модернизирането на пазарите на труда, от друга, са ключов фактор за стимулиране на създаването на нови и по-добри работни места.

Представеният от Комисията доклад ще бъде обсъден от министрите на заетостта и социалните въпроси на страните от ЕС по време на заседанието на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси на 8-9 март 2010 г. и ще допринесе за работата на Комисията и на държавите-членки за навременна подготовка на стратегията „ЕС - 2020 г." за Пролетния европейски съвет за 2010 г., който ще се проведе на 25 март. Той следва доклада за 2009 г. на тема „Заетостта в Европа", който анализира по-подробно новите тенденции на пазарите на труда в ЕС.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 10.01   49 г. пр.н.е. – Гай Юлий Цезар пресича Рубикон. 532 г. – Начало на въстанието Ника в Константинопол. 1810 г. – Бракът на Наполеон и Жозефина е...