Димитър Маргаритов: Рязко намаляват жалбите срещу телекомуникационни продукти

07.03.2018 | 15:55
по статията работи: econ.bg
В отговор на въпроси на слушатели Маргаритов обясни, че потребителят не е длъжен да поднови изтичащия си срочен договор с мобилния оператор за нов период, дори при настоятелни покани от страна на телекома
Димитър Маргаритов: Рязко намаляват жалбите срещу телекомуникационни продукти

Комисията за защита на потребителите (КЗП) отчита спад на жалбите срещу търговците на телекомуникационни стоки и услуги. Допреди две-три години около половината от всички постъпващи в институцията оплаквания от граждани са касаели проблеми с телекомуникационни устройства или оператори, докато сега този процент е спаднал на около 30. Това съобщи председателят на КЗП Димитър Маргаритов в предаването „Нощен Хоризонт” на БНР.

„Това идва да ни каже, че действително пазарът се изчиства”, коментира той. „Трудно, разбира се, със съществени усилия, може би и с повишената бдителност на потребителите”, добави Маргаритов и отбеляза, че все пак в днешно време всеки един има поне един или два, а понякога и повече договора за такъв тип услуги. „Вече покрай телефонията и интернет, ние консумираме и други услуги за електронно съдържание като абонаменти за различни филми, предавания, книги, игри и пр., което значително разширява спектъра на възможните нарушения. Този пазар е рисков и продължава да бъде такъв”, отбеляза председателят на КЗП и допълни, че целта на Комисията е да улавя все повече нелоялни практики, които са свързани с иновативните методи на комуникация.  

В отговор на въпроси на слушатели Маргаритов обясни, че потребителят не е длъжен да поднови изтичащия си срочен договор с мобилния оператор за нов период, дори при настоятелни покани от страна на телекома. Договорът се трансформира в безсрочен. Ако при подписването му са предоставени преференциални условия, те ще отпадат, но дори и това е вариант, при положение, че един безсрочен договор винаги може да се прекрати с едномесечно предизвестие, без да се дължи каквото и да било, коментира председателят на КЗП. А междувременно потребителят ще има възможност внимателно да проучи актуалните възможности на пазара и да избере какви услуги, в какъв обем и на кой оператор да ползва. 

„Когато говорим за тези търговци, които имат ежедневна комуникация с клиенти посредством обучен персонал, много ми се ще да вярвам, че особено в големите компании, включително телекомуникационните, има изградена стратегия за това. Не да се поставят задачи на акорд – колко днес клиенти трябва да бъдат обслужени, колко от тях трябва да сключат договори, колко да си купят телефони, да си преподпишат договорите и т.н. А да бъдат насочени с комуникацията си с клиентите така, че всъщност хората сами да желаят да си купуват услуги, да търсят новите неща, които се предлагат, без да бъдат въвеждани в заблуждение и без да им бъде спестявана важна информация”, коментира още Маргаритов. 

Председателят на КЗП коментира и отминаващия зимен сезон: „Има успокояване на туристическия пазар, дори в сравнение с минали периоди. Още повече, че наскоро статистическите институции отчетоха ръст на туристите. И превантивните усилия, и засиленият контрол през месеците от декември досега дават своите резултати по посока дисциплиниране на търговците.” Маргаритов увери, че екипите на Комисията ще присъстват активно до самия край на сезона, а и след това. „Част от тези обекти работят целогодишно, започват ваканционните периоди и планинският туризъм е предпочитан при организирането на ученически пътувания”, посочи той и добави, че се прилага различна стратегия в зависимост от това колко интензивна е посещаемостта на съответните курортни комплекси. 

„Когато не могат да бъдат оптимизирани общите условия съгласно нашите препоръки, водим колективни искове. Чрез тях защитаваме интересите на всички потребители, които са засегнати от неравноправните клаузи, подписвайки такива договори. Ако тези искове бъдат проведени успешно, потребителите ще имат възможност да търсят обезщетение на базата на съдебните решения”, заяви Маргаритов по повод водените от комисията дела срещу фирми за бързи кредити, които не са отстранили установените от контролния орган нарушения. Преди тегленето на заем потребителите задължително трябва да прочетат внимателно договора с общите условия, да потърсят консултация, ако са затруднени да ги разберат добре, да настояват за т. нар. Стандартен европейски формуляр с най-важните елементи на заема като какво взимат и какво ще трябва да върнат. „Правили сме проверки на принципа на тайния клиент, установявали сме, че не се предоставя този формуляр. Това е административно нарушение, което се санкционира”, обясни Маргаритов. 

Отговорностите, които контролните органи в областта на потребителската защита имат, са огромни. И то не само като репресивен апарат, но и като превенция и информационни кампании, които да подпомогнат хората да извършат информиран избор”, каза в заключение председателят на КЗП. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 17.01   49 г. пр.н.е. – Рим е бил опразнен заради настъпващите от север легиони на Юлий Цезар. 395 г. – Римската империя е поделена между синовете на император...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net