Чуждите инвестиции в света се свиват с 42% през миналата година

25.01.2021 | 12:40
по статията работи: econ.bg
На пресконференция в Женева директорът на департамента за инвестиции и предприятия в UNCTAD Джеймс Жан подчерта, че „преките чуждестранни инвестиции в света са претърпели колапс миналата година, съкращавайки се с 42 процента
Чуждите инвестиции в света се свиват с 42% през миналата година
Снимка: под лиценза на creative commons

Китай изпревари САЩ миналата година, за да стане най-големият получател на преки чуждестранни инвестиции.

Това сочат данни на агенцията на ООН, Конференция за търговия и развитие (UNCTAD). Според тях новите инвестиции в Съединените щати са се сринали наполовина през 2020 г. покрай пандемията.

В Китай, обратно, преките чужди инвестиции в компании в страната са се увеличили с 4%. Това число е скромно, но е знак за нарастващото влияние на азиатския гигант в световен план. Обикновено под преки чужди инвестиции в тази статистика се имат предвид сливания и придобивания на бизнес в дадена страна от чужди компании.

За 2020 г. в Китай са постъпили 163 млрд. инвестиции. В САЩ числото е паднало до 134 млрд. долара. За сравнение през 2019-а Съединените щати водят с 251 млрд., а Китай е втори със 140 млрд.

Ръстът е особено ясно изразен във високотехнологичните индустрии - 11%.

Тази новина не означава, че Китай е изместил САЩ като център на глобалната икономика, в полза на САЩ остават и данните за общия обем на чуждите инвестиции. Преднината им обаче се топи и по други показатели, а до края на това десетилетие се очаква Китай да стане най-голямата световна икономика. Китай бе и единствената голяма икономика, която не отчете спад миналата година.

Освен това към ролята на коронавируса за промяната се добавя фактът, че инвестициите в САЩ отбелязват постоянен спад от 2017 г. насам - след пик от 472 млрд. долара година по-рано. Тези в Китай се увеличават бавно, но постепенно, след като в годината на пика на САЩ възлизат на 134 млрд.

Тенденцията на срив в преките инвестиции не се отнася само за САЩ - средно за света те са спаднали до 859 млрд. долара или с 42% предвид удара, който нанесе коронавирусът на бизнес активността. Това е рекордно ниска стойност от 1990 г. насам. Не се очаква идната година да е по-добра освен в сектори като технологии и здравеопазване.

Някои държави са по-тежко засегнати от други - във Великобритания намаляването е с над 100% (т.е. има и отлив на инвестиции). Общата стойност за Европа също е отрицателна и стига до -4 млрд. долара. Има и изключения - в Швеция инвестициите са се удвоили, а Испания например е отбелязала 52% ръст заради някои придобивания от САЩ.

На този фон положителни резултати бележат и други големи икономики извън Европа - в Индия преките инвестиции са се увеличили с 13%.

На пресконференция в Женева директорът на департамента за инвестиции и предприятия в UNCTAD Джеймс Жан подчерта, че „преките чуждестранни инвестиции в света са претърпели колапс миналата година, съкращавайки се с 42 процента, до 895 милиарда долара, в сравнение с 1,5 трилиона долара през 2019 година“.

Към края на миналата година техният обем е бил с над 30 процента по-малък отколкото след световната финансова криза през 2009 г. и е бил на равнището на 90-те години от миналия век.

Глобалните потоци на преките чуждестранни инвестиции ще останат слаби през 2021 г. и според прогнозите на UNCTAD ще спаднат с 5-10 процента.

Реалното възстановяване се очаква да започне през 2022 г., отбеляза експертът и поясни, че на обема на преките чуждестранни инвестиции влияят редица негативни фактори, в частност „рисковете, свързани с последната /понастоящем/ вълна от епидемията“.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 10.08   258 г. – В Рим е изгорен свети Лаврентий Римски. 610 г. – Ислям: Мохамед започва да получава Корана от Господ чрез ангела Гавраил. 654 г. – Евгений I е...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net