Кризата провокира компаниите да ползват иновации

18.10.2012 | 16:55
по статията работи: Елица Елефтерова
За 2012 г. проектите за внедряване и обновяване на корпоративните ИТ решения са с 18% повече спрямо предходната година
Кризата провокира компаниите да ползват иновации
Снимка: Sxc.hu

Основната мотивация на клиентите да внедряват ИТ решения за системи за управление на бизнеса е свързана с желанието да се подобрят ключовите показатели на компаниите, свързани с ефективността, финансите и управлението на отношенията с клиентите.

Това заяви Борислав Стефанов, изпълнителен директор на Агенцията по инвестиции по време на откриването на 12-тата конференция за системи за управление на бизнеса. Тазгодишното издание на форума, преминало под темата за ИТ като двигател и конкурентно предимство за бизнеса, акцентира върху комбинирането на традиционни и нови ИТ решения за оптимизиране на работната среда и посрещане на нуждите на клиентите.

За 2012 г. проектите за внедряване и обновяване на корпоративните ИТ решения са с 18% повече спрямо предходната година. За сравнение проучване от 2010 г. показваше 10% спад в тези внедрявания, а за миналата година ръстът бе едва два процента. Това стана ясно от приветствените думи на Недялка Йоловска, управляващ директор на организаторите ICT Media.

В отделни сесии водещи експерти, консултанти, бизнес и ИТ лидери представиха своя опит и обсъдиха новите тенденции и подходи в сферата на информационните решения като CRM, ERP, BI, SaaS, мобилни системи, платформи за вътрешна корпоративна комуникация.

Специалистите представиха нов поглед върху бъдещето на управлението на бизнес технологиите, добри практики при използването им в различни индустрии и за различни цели, както и ролята им в повишаване на продуктивността на компаниите.

"В световен мащаби иновационния пазар се развива с ръст от около 10%, което означава, че сме в пълен унисон със световните тенденции, а реализирани в областта проекти приближават нивата на изпълнените в предкризисната 2008 г. Това означава, че на практика наистина има оживление на този пазар", поясни Йоловска.

Информационни комуникационни технологии (ИКТ) секторът е един от приоритетните за правителството и физиономиката, коментира представителят на инвестиционната агенция. Стефанов цитира проведено преди няколко години проучване на агенцията, според което от осем приоритетни сектора, три са в областта на високите технологии. Те са свързани със създаването на нов софтуер, аутсорсинг услуги и производството на електроника.

Въпреки трудните икономически условия, секторът продължава да се развива със стабилни темпове. Ако за 2010 г. инвестициите в него са били за 900 млн. долара, то за 2011 г. те са достигнали до 950 млн., отчита цитираната от Борислав Стефанов статистика.

Освен това според проучване на Cisco страната ни е сред световните лидери по отношение на качеството на мрежовите технологии, ИТ инфраструктурата, достъпа до широколентов интернет и др. Тази база позволява въвеждането и работата с интернет приложения от нов клас.

"Ако до скоро Агенцията за инвестиции не можеше да помогне много на фирмите, които искат да инвестират в ИТ заради тогавашния закон, то това е на път да се промени", коментира още Стефанов.

В момента в парламента е внесен нов закон за инвестиции. В него са предвидени нови мерки, които ще са важни за предприятията в сферата на ИКТ. Той ще позволи на компаниите да кандидатстват за получаване на сертификат за инвестиции клас "А", и така през следващите две години ще могат да възстановят своите разходи за труд.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 20.07   791 г. – Българската армия, командвана от кан Кардам, побеждава византийската армия, командвана от император Константин VI, в битката при крепостта Маркели (дн....