Пуснаха платформи за хора с увреждания в Областната администрация на Варна

03.07.2009 | 15:02
по статията работи:
19 служители с увреждания са назначени до момента в администрациите в областта
Пуснаха платформи за хора с увреждания в Областната администрация на Варна

Две автоматизирани подемни платформи осигуряват достъпност за хора с увреждания в сградата на Областна администрация Варна. Това е третата сграда, оборудвана по проекта на Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР) за достъпна архитектурна среда. Общо 36 платформи в 19 обществени сгради в страната се изграждат по проекта на МДААР. На откриването присъстваше и министърът държавната администрация и административната реформа Николай Василев, който представи данни от проверките на Дирекция „Инспекторат за държавната администрация" в МДААР за назначаването на хора с увреждания в администрациите на територията на област Варна.

С последните промени в Закона за държавния служител се въведе задължението за администрациите с над 50 служители да определят поне 2% от длъжностите по служебно правоотношение за заемане само от хора с трайни увреждания, а за по-малките администрации (от 26 до 50 служители) задължението е да наемат поне един служител с трайно увреждане. Регламентът за назначаване на хората с трайни увреждания чрез отделни конкурси е поне веднъж на 4 месеца при вакантни длъжности за хора с трайни увреждания, припомнят от министерството. Налагането на глоби на органа по назначаването в размер от 2000 лв. до 5000 лв. има в следните случаи: Когато не е определена квота или не е спазен срока за определянето й; при недопускане до участие в конкурс на лице с трайни увреждания, отговарящо на обявените изисквания; при необявяване на конкурси поне веднъж на 4 месеца за незаетите длъжности; при отказ от назначаване на лице с трайни увреждания, класирало се на централизирания конкурс или на първо място на конкурс, обявен за хора с трайни увреждания

Въведено беше и задължението за провеждане на централизиран конкурс за хора с трайни увреждания поне веднъж годишно. Първият такъв конкурс беше направен през март 2009 г. На него се явиха общо 347 души, от които 265 успешно преминаха теста и са включени в национална база данни, от която всяка администрация може да избира и назначава служител по улеснена процедура без допълнителен конкурс.

От успешно издържалите централизирания конкурс до момента са назначени 14 души. В МДААР служителите с трайни увреждания са трима - младши експерт в дирекция „Управление на човешките ресурси в държавната администрация", младши експерт в дирекция „Административно регулиране и обслужване" и младши юрисконсулт в дирекция „Административно-правно обслужване и човешки ресурси".

Дирекция „Инспекторат за държавната администрация" продължава да извършва непрестанни проверки във всички администрации в страната и да следи за нарушения и неизпълнение на задължението по назначаване на хора с увреждания. От април т.г. досега проверки в тази насока са направени в 192 административни структури в страната и са издадени 23 задължителни предписания.

Общият брой на длъжностите, определени за заемане от хора с трайни увреждания, в администрациите в област Варна е 25. От тях до момента заети са 19, останалите са в процес на подбор.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 17.09   1156 г. – Основано е херцогство Австрия. 1176 г. – Византийско-селджукски конфликти: В Битката при Мариокефалон Византия губи надеждите си за отвоюване на Мала...