Банкови експерти: Очакваме 2,5% ръст на БВП на България през 2011 г.

14.10.2010 | 16:16
по статията работи:
Анализатори от "Юробанк И Еф Джи Груп" са оптимисти относно развитието на икономиките на държавите от Югоизточна Европа
Банкови експерти: Очакваме 2,5% ръст на БВП на България през 2011 г.

Две години след старта на кризата в региона на Централна и Югоизточна Европа икономиките на страните от тази част на континента се стабилизираха. Очаква се тази положителна тенденция да се засили още повече през 2011 г., като това възстановяване ще се усети особено силно в България. Това обяви д-р Платон Монокрусос, помощник генерален мениджър и ръководител отдел "Изследване на финансовите пазари" в "Юробанк И Еф Джи Груп" (част от която е Пощенска банка), по време на дискусия на банковата група в София с участието на нейни водещи мениджъри. Дискусията беше съсредоточена върху глобалната икономическа обстановка след кризата. По време на официалната среща бяха обсъдени и прогнозите за развитие на страните от региона на Югоизточна Европа, както и макроикономическите прогнози за България, съобщиха от финансовата институция.

Според анализите на финансовата институция през 2011 г. България може да повиши брутния си вътрешен продукт с 2,5%. Тази положителна прогноза се дължи на подобряващия се баланс по текущата сметка (дефицитът на БВП през 2010 г. е в размер на 3,5%), както и на увеличения износ, който страната ни регистрира през изминалата година. Експертите на банкова група предричат почти нулев ръст на БВП през 2010 г.

Според банковите експерти пред страната ни има риск от надвишаване на заложения дефицит (4,8 процента от БВП) за 2010 г. и (2,5 процента от БВП) за 2011 година. Риск съществува и от неизпълнение на приходните и забавено свиване на разходите, показва анализът на банката. Свиването на фискалния резерв носи средносрочен риск, отчитат още експертите. България има нужда от стриктна финансова дисциплина, за да заздрави средносрочната макроикономическа стабилност, смятат от "Юробанк". Според банковите анализатори валутният борд в България продължава да е стабилен и устойчив.

България все още е изправена пред някои предизвикателства. Икономиката трябва да се напасне с факта, че капиталовите потоци намаляват. Успоредно с това частният сектор е добре да насочи средствата си към търговска дейност. За усвояването на европейски фондове и за заздравяването на фискалния резерв България трябва да премахне прекомерния дефицит и да развие макроикономическата рамка, която има за цел да постигне структурни излишъци в бюджета, добави д-р Монокрусос.

Според главния изпълнителен директор на Пощенска банка Антъни Хасиотис българската икономиката вече е независима от строителството и имотите, като сега водещи са секторите, свързани с износа и туризма, предаде БТА.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 10.09   1588 г. – В Англия се завръща третата морска експедиция обиколила света, начело с Томас Кавендиш. 1611 г. – Въстание в Янина. 1627 г. – Започва обсадата...