Борисов: Бъдещето на финансовата рамка на ЕС остава приоритет

10.02.2012 | 10:47
по статията работи: Ралица Стоянова
Премиерът представи доклад за развитието ни при полското председателство и акценти за датското
Борисов: Бъдещето на финансовата рамка на ЕС остава приоритет
Снимка: Булфото

"Водещ приоритет за нас през първата половина на 2012 г. остава обсъждането на бъдещето на многогодишната финансова рамка на Европейския съюз. Според нас тя трябва да осигурява финансиране на решенията на новите предизвикателства". Това обяви в парламента премиерът Бойко Борисов, който представи пред депутатите доклада си за развитието на приоритетните за страната ни теми при полското председателство на ЕС - юли – декември 2011 г., както и основните акценти при датското - януари - юни 2012 година, информира БТА.

При отчитане на свършеното през втората половина на миналата година Борисов похвали доброто сътрудничество между изпълнителната власт и Народното събрание, което, по думите му, е дало възможност българският интерес да бъде отстояван в европейския дебат и да се гради авторитетът на страната. Правителството е решено да задълбочи дискусията по ключови въпроси, декларира премиерът.

Като приоритет при датското председателство на Евросъюза Бойко Борисов обяви и дебатите по законодателните предложения, които ще определят параметрите на общата селскостопанска политика след 2013 година. "Ще продължим да отстояваме позицията за стабилен бюджет, гарантирано постигане на целите, заложени в договора за ЕС", обяви министър-председателят. Той разясни националната ни позиция за необходимостта от директните плащания, които осигуряват минимално ниво на доходите на фермерите. Затова ще продължим да настояваме за запазване на нивото на директната подкрепа от съюза и справедливо разпределение на директните плащания между държавите-членки, отбеляза Борисов.

От доклада на министър-председателя стана ясно, че България споделя виждането, че общата стратегическа рамка и кохезионната политика трябва да насърчават хармоничното развитие на регионите чрез намаляване на различията и да подпомагат най-слабо развитите райони да настигнат останалите. "Подкрепата от фондовете по общата стратегическа рамка за базисна инфраструктура, инвестиции в човешкия капитал, насърчаване на малките и средните предприятия, развитие на селските райони ще бъде приоритет за страната ни. Ако тази цел бъде реализирана, ще се подпомогне потенциалът на българската икономика", посочи Борисов.

Той не отмина темата "Шенген" и обеща правителството да продължи действията си на политическо и експертно ниво за присъединяване на България и Румъния към пространството, за промяна на резервираната позиция на Холандия и постигане на европейски консенсус по този въпрос.

По отношение на европейския пакт за финансова стабилност премиерът припомни, че България подкрепя спазването на стриктна фискална дисциплина, равнопоставено участие на страните извън еврозоната в дискусиите по темите, попадащи в обхвата на проектодоговора. "Ние сме срещу разширяването на предмета на договора извън постигането на фискална консолидация, ще работим за създаването на такива финансови правила, които гарантират стабилността и икономическия растеж в Европа", посочи Борисов. От думите му се разбра също, че ще продължаваме да изразяваме несъгласие с инициативите за обща данъчна основа при корпоративното облагане на финансовите трансакции.

"При датското председателство ще работим Европа да постигне бюджетна консолидация и най-добрите условия за устойчив растеж в дългосрочен план", каза премиерът. Той направи преглед и на завършилото полско председателство, което, по думите му, е съвпаднало с най-големите предизвикателства пред ЕС досега - икономическата криза. "Страната ни активно участваше при вземане на решения, като отстояваше своите национални позиции за намиране на удовлетворителни за съюза решения", заяви Борисов.

Всяка парламентарна група се изказва по доклада, който представи премиерът, информира Агенция "Фокус".

Асен Агов от ПГ на "Синята коалиция" заяви, че критиците на полското правителство във Варшава казват, че полското председателство е било всъщност германско, защото то е прокарало интереси и решения на Германия. "Полша, всъщност, помогна много на България в този период", подчерта той. Следващият доклад след шестмесечното председателство на Дания трябва да стане повод да си поговорим не само за приоритетите ни, но и за националните ни цели, заяви Асен Агов. Той постави въпроси относно лидерската позиция на Германия и отношението ѝ към страната ни по ключови за България въпроси като енергийната сигурност.

Евродепутатът от ГЕРБ Владимир Тошев припомни оценките от разговорите вчера в българския парламент със заместник-председателя на ЕК и еврокомисар по междуинституционални отношения и администрация Марош Шевчович, който постави акцента върху две теми от особена важност за ЕС – как да преодолеем кризата и как да стимулираме икономическия растеж.

Да стане ясна позицията на България и да се посочат конкретни мерки и политик, призова Меглена Плугчиева от "Коалиция за България".

Искра Михайлова от ДПС припомни, че България изразява резерви по отношение на многогодишната финансова рамка. "Отказваме да приемем, че работата на парламента днес е част от националните приоритети", посочи тя.  Евродепутатът от ДПС Метин Казак призова Министерския съвет и целия екип в Брюксел да има по-активна позиция и да не се прикрепя сляпо към това, което се решава от кабинетите на Германия, Франция и големи държави в ЕС.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 11.08   117 г. – Адриан става император на Римската империя. 1492 г. – Александър VI е избран за римски папа. 1786 г. – Основана е първата британска колония в...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net