Започна кампания за закупуване на имоти в горски територии, собственост на физически лица

07.06.2022 | 10:35
по статията работи: econ.bg
Стартира четвърта поред кампания за закупуване на поземлени имоти в горски територии, собственост на физически лица. Подобни инициативи имаше през 2016 г., 2020 г. и 2021 г.
Започна кампания за закупуване на имоти в горски територии, собственост на физически лица
Снимка: под лиценза на creative commons

Стартира четвърта поред кампания за закупуване на поземлени имоти в горски територии, собственост на физически лица. Подобни инициативи имаше през 2016 г., 2020 г. и 2021 г. Изкупуването на частни гори ще се извършва от 6-те държавни горски предприятия на конкурсен принцип по новоутвърдени правила. За целта предприятията са заделили средства в общ размер на близо 2 млн. лева.

Целта на настоящата кампания, както и на предходните, е чрез присъединяване към държавните гори на малки горски имоти, чиито собственици нямат възможност или желание да ги стопанисват и да се грижат за тях, да се осигури целогодишно поддържането на здравословното състояние на горите и опазването им посегателства, пожари и други неблагоприятни въздействия.

На закупуване подлежат горски имоти, намиращи се в непосредствена близост до държавни горски територии, като максимално допустимата площ на отделен имот е 30 дка. С оглед да се закупят повече малки по площ имоти, новите Правила позволяват до класиране да се допуснат повече от един поземлени имота, чиято сумарна площ надвишава 30 дка, предложени за продажба от един и същ собственик или едни и същи съсобственици, при условие, че са изпълнени всички необходими изисквания на Правилата и че имотите са оценени с еднакъв брой точки. Освен това, като критерий по отношение на поземлените имоти, се въвежда наличието на обща граница с линейна недървопроизводителна площ (горски автомобилен път или просека), непосредствено отделяща имота от горски територии - държавна собственост.

На интернет страниците на 6-те държавни предприятия и техните териториални поделения (държавните горски и държавните ловни стопанства) ще бъдат публикувани телефони на отговорните служители, които ще консултират собствениците относно попълването и подаването на необходимите документи, тяхното разглеждане и класиране на различни етапи от процедурата.

На електронните страници на предприятията може да бъде намерена и информация по общини за единичните цени на 1 декар, на които са сключени договори за закупуване на горските имоти. По време на предходните три кампании са финализирани сделки за закупуване на общо 832 имота с обща площ 4 253 дка, на обща стойност 3,168 млн. лева.

Заявления от собственици или упълномощени от собствениците лица могат да се подават до 15 септември 2022 г., както на място в съответното държавно предприятие и държавно горско/ловно стопанство по местонахождение на имотите, така и чрез пощата или по куриер.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 30.11   1406 г. – Григорий XII е избран за папа. 1700 г. – В битката при Нарва шведската армия, предвождана лично от крал Карл XII, побеждава значително...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net