Брюксел атакува отпадъците от електрическо и електронно оборудване

13.08.2012 | 17:55
по статията работи: Лили Бончева
От 2016 година се въвежда целево ниво на събираемост в размер на 45% от продаденото електрическо и електронно оборудване. Постепенно този обем ще се увеличава
Брюксел атакува отпадъците от електрическо и електронно оборудване
Снимка: Sxc.hu

 

Днес влизат в сила усъвършенствани разпоредби относно събирането и третирането на отпадъци от електрическо и електронно оборудване (ОЕЕО) в рамките на Европейския съюз (ЕС).  

ОЕЕО представляват един от най-бързо растящите потоци от отпадъци и предлагат значителни възможности за снабдяване на пазара с вторични суровини. Системното събиране и правилното третиране са предпоставка за рециклирането на материали като златото, среброто, медта и редките метали, които се съдържат в използвани телевизори, лаптопи и мобилни телефони. Новата директива бележи крачка напред по отношение на опазването на околната среда и дава решителен тласък на ефективното използване на ресурсите в Европа.

Комисарят по въпросите на околната среда Янез Поточник заяви: „В днешното време на икономически сътресения и растящи цени на суровините пестеливото потребление на ресурси обединява ползите за околната среда и новаторските възможности за растеж. Налага се да подобрим съществуващите и да открием нови начини за събиране на отпадъци от електрическо и електронно оборудване. Призовавам държавите членки да изпълнят новите показатели в това отношение преди официалния краен срок“.

С директивата, която днес влиза в сила, от 2016 година се въвежда целево ниво на събираемост в размер на 45% от продаденото електрическо и електронно оборудване. На следващия етап — от 2019 година — нивото на събираемост трябва да достигне 65% от продаденото оборудване или 85% от генерираните от него отпадъци. Държавите членки ще могат да избират по кой от тези два еквивалентни начина за измерване на нивото на събираемост желаят да докладват. От 2018 година след съответна оценка на въздействието сегашният ограничен обхват на директивата ще бъде разширен, така че да включи всички категории отпадъци от електронно оборудване.

Директивата предоставя на държавите членки инструменти за по-ефективна борба с незаконния износ на отпадъци. Незаконният превоз на ОЕЕО представлява сериозен проблем, особено когато е замаскиран като законен превоз на използвано оборудване, за да се заобиколят разпоредбите на ЕС относно третирането на отпадъци. Новата директива ще задължи износителите да проверяват дали оборудването работи и да представят документи за естеството на товар, чиято законност е под съмнение.

Друго очаквано подобрение е намаляването на административната тежест чрез уеднаквяване на националните изисквания за регистриране и за изготвяне на доклади. Изискванията от страна на регистрите на държавите членки към лицата, които генерират ОЕЕО, ще бъдат по-съгласувани.

Понастоящем само една трета от отпадъците от електрическо и електронно оборудване в ЕС се събират разделно в рамките на документирана система. Сегашното целево ниво на събираемост в ЕС е 4 кг на глава от населението, което представлява около 2 милиона тона от около 10 милиона тона ОЕЕО, които се генерират всяка година в ЕС. Очаква се към 2020 г. обемът на ОЕЕО да нарасне на 12 милиона тона. Амбициозната крайна цел на новата директива — 85% събираемост на всички генерирани ОЕЕО — ще гарантира през 2020 г. разделното събиране на приблизително 10 милиона тона или около 20 кг на глава от населението в ЕС.

Какво предстои

Най-късно до 14 февруари 2014 г. държавите членки ще трябва да въведат съответните изменения в действащото национално законодателство във връзка с ОЕЕО и да го приведат в съответствие с новата директива и новите цели. След това потребителите ще могат да връщат малки по размер ОЕЕО в големи магазини за търговия на дребно, освен ако не се установи, че съществуващи алтернативни схеми за събиране са най-малко също толкова ефективни. От датата на транспониране в националното законодателство към товари от използвано оборудване, за които има съмнение, че представляват незаконен превоз на отпадъци, ще се прилага обърната доказателствена тежест.

От 2016 година ще се изисква държавите членки да гарантират, че 45% от продаденото на тяхна територия електрическо и електронно оборудване се събира.

От 2018 година обхватът на директивата ще се разшири, така че да включи всички категории електрическо и електронно оборудване.

От 2019 година целевото ниво на събираемост се повишава на 65% от продаденото електрическо и електронно оборудване или на алтернативното ниво от 85% от генерираните отпадъци от електрическо и електронно оборудване.

Някои държави членки ще могат да се ползват от дерогация от новите цели за ограничен период от време, когато това е оправдано поради липса на необходимата инфраструктура или ниско равнище на използване на електронно оборудване. Комисията ще използва предоставените от новата директива правомощия, за да уеднакви сроковете, в които производителите ще трябва да представят доклади до националните регистри, както и формàта за регистриране и докладване. Комисията ще извърши преглед на някои изменения, които се приемат с новата директива, например по отношение на обхвата, за да идентифицира евентуални нежелани ефекти.

 

Действащата Директива относно ОЕЕО (Директива 2002/96/ЕО) е в сила от февруари 2003 г. С нея се урежда създаването на схеми за събиране на отпадъци, според които потребителите могат да връщат безплатно отпадъци от електрическо и електронно оборудване. Целта е човешкото здраве и околната среда да бъдат предпазени от съдържащите се в ОЕЕО опасни вещества и да се увеличи рециклирането и/или повторната употреба на продукти и материали. През декември 2008 г. Комисията предложи преработен текст на Директивата относно ОЕЕО, който сега е изменен и приет от Европейския парламент и от Съвета на Европейския съюз.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 25.10   1147 г. – Реконкиста: Португалците, ръководени от крал Афонсу I и кръстоносците от Англия и Фландрия, превземат Лисабон от маврите след четиримесечна обсада, което е...