Трайков: Трябва да се насочим към сектори с иновационен потенциал

28.10.2010 | 16:26
по статията работи:
Правителство си е поставило за цел финансирането за иновации да достигне 2% от БВП
Трайков: Трябва да се насочим към сектори с иновационен потенциал

За да се осигури устойчив растеж, който да гарантира просперитет за българите, е важно икономиката да се ориентира към сектори с иновационен потенциал", заяви днес при откриването на международната конференция „Индустрия и иновации 2010" министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. В дискусията в столичния хотел „Хилтън" участваха държавни експерти, депутати, дипломати, представители на компании и организации.

Акцент на форума бяха мерките на правителството и участието на бизнеса в утвърждаване на конкурентна, иновативна, нисковъглеродна и екоефективна икономика, съобщиха от МИЕТ.

„За първи път направихме секторен анализ на икономиката и набелязахме приоритетите, в които ние имаме потенциал да се развиваме, така че да стигнем в близките няколко години 70% от средния брутен вътрешен продукт на ЕС, а не 40, както сме сега", подчерта Трайков. Той допълни, че през август тази година стойността на българския износ за първи път от 10 години е успял да надхвърли вноса.

"След икономическата криза лесните пари, които преди идваха от чужбина, вече ги няма и България трябва да се ориентира към експорт, предимно на продукти от технологии с висока добавена стойност - информационни, екологични и енергоефективни. Страната ни е изправена пред едно допълнително предизвикателство, а именно високата енергийна интензивност на икономиката ни, което ни отрежда незавидно място в Европа. Решаването на този проблем има ключово значение, както за повишаване конкурентоспособността на българската икономиката, така и за размера на инвестициите в икономиката", каза още министърът.

Трайков посочи, че постигането на целите, поставени в стратегията на ЕС „Европа 2020", е важен фактор за устойчивото развитие в прехода към по-ефективна и нисковъглеродна енергетика и икономика.

„Работим по нови механизми за насърчаване производството на енергия от ВЕИ и комбинирано производство, както и върху развитието на либерализиран енергиен пазар в услуга на потребителя. Включването на българските енергийни инсталации в европейската Схема за търговия с квоти на емисии на парникови газове е съществен елемент от овладяването на негативните промени в климата", каза още министър Трайков. Той припомни, че българското правителство си е поставило отговорната цел финансирането за иновации да достигне 2% от брутния вътрешен продукт. Реализирането на тази цел зависи от съвместните усилия както на държавата, така и на бизнеса.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 16.07   622 г. – Пророкът Мохамед се премества от Мека в Медина, което се смята за начало на ислямската вяра и на ислямския календар. 1054 г. – В Константинопол...