Ниското ниво на р. Дунав доведе до понижение на броя на птиците

05.07.2011 | 13:52
по статията работи:
3145 гнездещи двойки на чапли, корморани, лопатарки и ибиси бяха преброени в региона
Ниското ниво на р. Дунав доведе до понижение на броя на птиците

Общо 3145 гнездещи двойки на чапли, корморани, лопатарки и ибиси бяха преброени при тазгодишното издание на Дунавската експедиция на WWF. По време на събитието бяха отбелязани всички гнездови колонии на тези видове в българо-румънския участък на река Дунав.

Експедицията продължи седмица и премина през Сребърна, Калимок-Бръшлен, рибарници Мечка и остров Белене. Тя посети българските и румънските влажни зони и приключи на остров Кутово край Видин. В нея участваха представители на WWF, БАН, Румънското орнитологично дружество, Българското дружество за защита на птиците и природните паркове Персина и Русенски Лом. По време на експедицията специално внимание беше отделено на наблюдението на застрашените видове белоока потапница и малък корморан.

„Броят на регистрираните птици е най-малкият в сравнение с преброяванията през 2006 и 2010 г. Основната причина за това е твърде ниското ниво на река Дунав", коментира д-р Петър Шурулинков, орнитолог от БАН.

Понижението в числеността е най-силно при гривестата, нощната и малката бяла чапла. От друга страна експедицията отчете увеличаване на общия брой на големия корморан, сивата чапла и лопатарката.

„Когато нивото на Дунав е толкова ниско, липсва вода в крайбрежните блата и птиците няма къде да гнездят. Ако това е инцидент, няма да има проблеми в дългосрочен план. Ако обаче намаляването на нивото на Дунав е дългосрочно, тогава и последиците ще бъдат сериозни", коментира Иван Христов, координатор на програма „Води" на WWF.

Според него, една от причините за дългосрочното намаляване на нивото на Дунав би могла да бъде планираното разширяване на речното дъно с цел улесняване на преминаването на товарни кораби.

WWF от години работи за намиране на устойчиво решение за развитието на корабоплаването по Дунав, съобщиха от екоорганизацията. За да предпази втората по големина европейска река от превръщането й в плавателен канал с всички произтичащи от това неблагоприятни последици за природата, WWF настоява „Да пригодим корабите към реката, а не реката към корабите". Идеята е през Дунав да преминават специално предназначени за дълбочината му плавателни съдове, заради които няма да се налага да се удълбава дъното на реката с всички неблагоприятни последици за дивата природа и поминъка на местните хора.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 17.09   1156 г. – Основано е херцогство Австрия. 1176 г. – Византийско-селджукски конфликти: В Битката при Мариокефалон Византия губи надеждите си за отвоюване на Мала...