Започва най-натоварената седмица за търговците

19.12.2011 | 14:04
по статията работи:
Българските картодържатели ще похарчат средно по 249 лева за коледни подаръци
Започва най-натоварената седмица за търговците

Българските картодържатели ще похарчат средно по 249 лева за коледни подаръци според проучване, поръчано от Visa Европа. Изследването също така показва, че повече от една трета (37%) от българите ще направят коледните си покупки тази седмица (19-23 декември 2011 г.), а по-голямата част от тях (85%) ще пазаруват в реални магазини.

Тези резултати се подкрепят и от данните на Visa Европа, според които 23 декември ще бъде най-натовареният ден за пазаруване в Европа за цялата година, когато ще бъдат похарчени общо 2,6 милиарда евро.

Повечето участници в проучването (73%) ще похарчат същата или по-голяма сума за подаръци в сравнение с миналата година, а около една трета (28%) ще похарчат по-малко отколкото през 2010 година. Средната сума, която картодържателите ще отделят за подаръци възлиза на 249 лева, което е с 40 лева повече от средната сума, похарчена през изминалия сезон.

Проучването е проведено сред жители на осем от най-големите градове в страната, които притежават платежна карта. То показва плановете за пазаруване и навиците, свързани с плащането на стоки и услуги на българските картодържатели.

Една трета (36%) от участниците в проучването са заявили, че смятат да закупят подаръците си в седмицата преди Коледа (11-18 декември). Това означава, че последните две седмици преди Коледа ще бъдат най-натоварени за търговците, като 73% от респондентите планират да пазаруват за Коледа или вече са го направили между 11 и 23 декември. Резултатите също показват, че 25% от хората са закупили подаръци преди 11 декември, а само 8% ще изчакат до последния възможен момент - денят преди Коледа (24 декември).

Според изследването, близо една трета (31%) от участниците са заявили, че ще похарчат между 100-199 лева за подаръци, следвани от 28%, които възнамеряват да отделят между 200-299 лева. От гледна точка на плановете по региони, жителите на черноморските градове и тази година ще бъдат най-щедри към своите близки на Коледа. Жителите на Бургас изпреварват всички по отношение на щедрост (със средна сума от 307 лева за подаръци), а след тях се нареждат Варна (със средно 289 лева), Пловдив (със средно 278 лева) и София (със средно 238 лева).

Освен това, резултатите от проучването показват и различия в намеренията не само по отношение на местожителството, но и по отношение на пола. Мъжете в проучването вече са похарчили или ще похарчат малко повече за подаръци (280 лева) в сравнение с жените - 222 лева.

Що се отнася до планирането на личните финанси, българските картодържатели се осланят на спонтанни решения. 77% от всички респонденти не планират покупките според финансите си и просто купуват подаръци когато видят нещо, което им харесва. Само 9% предпочитат да спестяват през цялата година, за да могат да купят подаръците, които искат.

Въпреки че парите в брой все още са предпочитано средство за разплащане по Коледа, тази година повече хора ще използват дебитна, кредитна или предплатена карта, за да платят за своите покупки в сравнение с 2010 година. Почти половината (48%) от картодържателите, които ще платят за подаръците с дебитна карта, избират този начин, защото го смятат за по-удобен. Една трета (33%) защото е по-сигурен и 12% защото е по-бърз в сравнение с плащането в брой.

За сравнение, една четвърт от хората, които ще плащат в брой предпочитат този начин, защото са свикнали с него, а 22% вярват, че той е по-сигурен. Тези отговори предполагат, че по-скоро навикът, а не реалните предимства все още определя избора на потребителите по отношение на разплащателните инструменти.

"Макар икономическият климат да оказа влияние върху част от хората, нашето проучване показва, че независимо от колебливия старт на сезона за пазаруване през ноември, количеството похарчени средства се увеличава с приближаването на най-интензивния период за пазаруване в страната. От началото на годината наблюдаваме стабилен ръст на изхарчените средства за стоки и услуги. Потребителският разход направен на мястото на покупката с карти Visa се е увеличил с 34% за периода 31 юни 2010 година - 31 юни 2011 година", коментира Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България.

Онлайн пазаруването става все по-популярно, но физическите търговски обекти все още са предпочитани от българските картодържатели. Само 15% от тях планират или вече са направили покупки от онлайн магазини. Що се отнася до пола, този сезон жените ще бъдат по-активни в интернет, като 19% от тях ще пазаруват онлайн, в сравнение с едва 9% от мъжете.

"Нашето проучване показва, че българските картодържатели все още предпочитат да пазаруват от молове и търговски улици. Удълженото работно време и големите намаления са сред причините, които привличат потребителите, както и възможността да видят и пипнат стоката преди да платят за нея", добави Райчева.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 28.09   48 пр.н.е. г. – Помпей Велики е убит по заповед на египетския цар Птолемей XII, след като акостира в Египет. 1066 г. – Уилям Завоевателя напада Англия: започва...
Полезно от Мрежата
7sport.net