Десетте най-стари града в света

04.05.2017 | 16:25
по статията работи: Росен Бояджиев
Три от тях са в Ливан, а Пловдив е единственият представител на Европа
Десетте най-стари града в света
Снимка: под лиценза на creative commons

Най-старите градове в света са изправени пред най-разтърсващите размирици в цялата си дълга истории. Трагично е, че някои от тях все още са необитаеми и безмълвни. Така е в момента сирийският град Алепо, който вероятно е най-старият, продължително населен град в света. Сега там обаче бушува гражданска война. Дамаск също категорично е извън границите на нормалните градове.

Това обаче не означава, че идеалът е загубен. Някои от най-старите градове в света процъфтяват. Места като Пловдив в България са се адаптирали към съвременното общество при запазване на красотата на отминалите времена.

В класацията на най-старите градове в света се разглежддат две групи. Тези, които се развиват и тези, които все още се борят.

10. Бейрут, Ливан - 3000 г. пр.н.е.

Бейрут, често се оприлава на Феникс, бил е разрушен и възстановен седем пъти. Той е споменат в писма до фараона на Египет още през 14-ти век преди новата ера. Археолози са открили кремъчни сечива, датиращи от палеолита и Горна палеолита през неолита до бронзовата епоха.

9. Газиентеп, Турция - 3650 г. пр.н.е.

Газиантеп, като много от другите най-стари градове в света, е преминал през много ръце в изключително дългата си история. Градът е бил под владичеството включително на византийци, кръстоносци и османци. Градът е разположен в южната част на Турция, близо до сирийската граница. Това е един от центровете на водещите производители на машинни килими, експортиране на $ 700 милиона килими само през 2006 г.

Top поглед: Газиантеп Зюгма Мозайки музей е най-голямият музей с мозайки в света. Уникалното наследство се разпростира на 1700 кв. метра. Много от мозайките са били открити в римската сайта на Белкиш-Зюгма преди язовирът Биречик Дам, по течението на р. Ефрат, да залее мястото завинаги.

8. Пловдив, България - 4000 г. пр.н.е.

Пловдив, вторият по-големина град в България, отдавна се състезава с столицата София, но не се знае кога ще спечели. Първоначално градът е бил тракийско селище. По-късно се превръща в основен римски град, преди да попадне във владението на византийците и османците. Днес Пловдив е етнически и религиозно разнообразен град с много църкви, джамии и синагоги, както и на арменската църква и готическа катедрала. С толерантното си отношение и жизнена култура градът спечели титлата на Европейска столица на културата за 2019 г.

7. Сидон, Ливан - 4000 г. пр.н.е.

В християнството, Исус извършва първото си чудо, като превръща водата във вино в Сидон. Ако няма чудотворна сила, то тогава Сидон със сигурност е магически. Разположен е на брега на Средиземно море, 40км (25 мили) от Бейрут. Старият град Сидон е прекрасно запазен лабиринт от тесни улички, извити пътеки и множество джамии, датиращи от Омаядската ера. Според предания свети Петър веднъж посетил Сидон, също както Александър Велики, който, разбира се тръгва на поход, за да завземе големия град.

6. Фаюм, Египет - 4000 г. пр.н.е.

Разположен е на 100 км (62 мили) югозападно от Кайро. Фаюм заема част древната местност Крокодилополис, древен египетски град, който се кланял на свещен крокодил на име Петсучос. Влечугото живяло в специален храм езерце и се захранвало с дарена от свещеници храна. Когато крокодилът умрял, той бил заменен от друг крокодил. Днес във Фаюм са едни от най-големите базари, джамии и бани в близкото езеро Карун популярно място за туристи и местни.

5. Суза, Иран - 4500 г. пр.н.е.

Суза е настройката на Персите, трагедията на Есхил и най-старата, оцеляла пиесата в историята на театъра. Суза се споменава с името на Суса в еврейската Библия, главно от Естер, но също така и от протестантските Неемия и Данаил. Там е казано, че двамата Данаил и Неемия живяли в Суза и че Естер става кралица, жени се за цар Асуир и спасява евреите от геноцид. Градът след това бе преименуван в Шуш.

4. Дамаск, Сирия - 4300 г. пр.н.е.

Обявен от някои като най-старият обитаван град в света, Дамаск може да бил населен още 10 000 пр.н.е., въпреки че тази версия все още се обсъжда. Един от най-големите антични градове в света е бил завладян от Александър Велики и управляван от римляни, араби и османците.

Градът се превръща във важен център след пристигането на сирийците, а семити от Месопотамия, изграждат мрежа от канали, които все още се използват в града.

3. Алепо, Сирия - 4300 г. пр. н. е.

Разположен е на кръстопътя на няколко древни търговски пътища. Алепо е бил управляван последователно от хетите, асирийците, араби, монголите, мамалюки и османците.

В момента градът е част от гражданската война в Сирия, въпреки че е устоял на бурна история. На 11 октомври 1138 година древния град Алепо е разтърсен от най-разрушителните земетресения в човешката история. По броя на жертвите, достигащи до 230 000 души, земетресението се нарежда сред първите 4, отнели най-много човешки животи.

2. Библос, Ливан - 5000 г. пр. н. е.

Библос (Byblos) името идва от гръцки и означава "внасят папирус", защото градът е доставял египетски папирус в Древна Гърция. Населението му е около 40 000 души. Разположен е на брега на Средиземно море, на 20 km северно от центъра на столицата Бейрут. Селището съществува от VIII хилядолетие пр.н.е. и е един от главните градове на древна Финикия.

По време на владичеството на египетските фараони, през III и II хилядолетие пр.н.е., Библос е бил търговска и религиозна столица на финикийското крайбрежие. Тук е била създадена първата линейна азбука, предшественик на всички съвременни азбуки (включително гръцката и латинската). Най-стария известен финикийски надпис е открит върху саркофага на библоския владетел Ахирам.

Днес Библос е с нарастващата популярност като културна туристическа дестинация и предлага смесица от древни руини, пясъчни плажове и живописни планини.

1. Ерихон, Палестинска територия - 9000 г. пр. н. е.

Eрихон блести, погледнат от брега на река Йордан. Смята се, че е един от най-старите непрекъснато населявани градове на света. Археолозите са открили останките на 20 последователни селища, датиращи от 11,000 години, въпреки че трябва да се каже, че градът е изоставен за големи периоди между тях.

Градът е окупиран от Йордания 1949-1967 и е бил разрушен от израелската окупация от 1967 година. През 1994 г. става първият арабски град на Западния бряг, за да се даде административна автономия по силата на споразумение между Израел и Организацията за освобождение на Палестина.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 23.01   393 г. – Римският император Теодосий I провъзгласява 9-годишния си син Хонорий за съимператор. 1482 г. – Излиза първото печатно издание на Петокнижието. 1556...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net